Wie het monument wil zien, kan het beste 's avonds komen.
Wie het monument wil zien, kan het beste 's avonds komen. Foto: © Bastiaan Miché

Holocaustmonument 'Levenslicht' ook in Hilversum onthuld

Cultureel

HILVERSUM - Het is een klein gebaar maar van een behoorlijke importantie. Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes vrijdagmiddag bij de onthulling van het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht' bij de raadhuisvijver in Hilversum.

Het monument - tot en met volgende week zondag te zien - is bedoeld om oorlogsslachtoffers uit Hilversum te herdenken. Komende maandag is het namelijk ook precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. 

Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waar meer dan 170 Nederlandse gemeenten aan deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust, is daarbij de gedachte. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker, maar is de gehele dag te bezoeken.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven zij weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Hilversum gemist wordt. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het onthullingsmoment trekt redelijk wat bekijks. Naast de burgemeester, wethouders en raadsleden waren ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap van de partij. "Het is fantastisch dat dit gedaan wordt en dit kunstwerk ter herinnering aan de Shoah (Holocaust, red.) in het water van het raadhuis drijft", aldus Hans Roos namens de Joodse gemeenschap. "Hier gebeurde in de jaren '40-'45 heel wat anders", verwijst hij naar de toenmalige NSB-burgemeester van Hilversum die het dorp 'Judenfrei' wilde maken. Roos: "En dat was hem nog bijna gelukt ook. Dat is toch schande."

Broertjes noemt de oorlogsjaren en met name het wegvoeren van onder meer 2000 Joodse mensen een zwarte bladzijde in de Hilversumse geschiedenis. Hij benadrukte daarbij het belang van vrij kunnen zijn én denken. "Dat is een enorme verdienste van de democratie", aldus de burgemeester, "maar het schept ook een verplichting." 

Ook daarom is dit moment van belang, vindt ook Roos. "Iedere herdenking aan de Shoah is belangrijk, zeker in tijden van toenemend antisemitisme. Ieder moment dat we daarbij stilstaan is een prima signaal naar bestaande en toekomstige generaties."

Uit de krant