Afbeelding
Foto: HOV in 't Gooi

HOV-werk: eerst heel lang verkeerschaos en dan 'heb je er tientallen jaren plezier van'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een informatiemarkt deze week over de komst van de HOV-busbaan en de anderhalf jaar durende werkzaamheden die daaraan vooraf gaan, trok veel belangstelling.

Hoe moet ik vanuit Hilversum-Noord naar mijn werk in Utrecht komen? Wat gaat er gebeuren? Hoe lang is die Oosterengweg precies dicht. Hoe komt het eruit te zien? Net als alle andere aanwezigen tijdens een informatiemarkt heeft ook Hilversummer Han van Acker nog heel veel vragen over die veelbesproken HOV-busbaan waarvoor eind maart de werkzaamheden echt starten.

En toegegeven, het ziet er straks helemaal niet verkeerd uit, vindt ook Van Acker. "Het is net als met de Amaliatunnel een paar jaar terug: het kost tijd", verwijst hij naar de anderhalf jaar durende klus die de HOV in 't Gooi - een busbaan tussen Hilversum en Huizen - is. "Maar je kunt het ook positief zien. Daarna heb je er tientallen jaren plezier van."

En die positieve blik overheerst toch wel tijdens de markt, na alle kritiek over onder meer de noodzaak van de busverbinding en de massale bomenkap van eind vorig jaar. Natuurlijk, weten de betrokkenen van onder meer de provincie Noord-Holland en bouwbedrijf BAM wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk starten en dat als het verkeer in Hilversum nog vaster staat dan normaal het chagrijn wel zal overheersen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Gooi en Eembode

Maar tijdens in het voor de markt speciaal ingerichte gebouw aan de Oosterengweg kijken de aanwezigen vooral naar het beeld van na 2021. En dat is best fraai, blijkt uit de afbeeldingen op de muren en ook wanneer aanwezigen met VR-bril op het toekomstbeeld zien.

Tijdens de bijeenkomst krijgen de aanwezigen informatie over de bereikbaarheid, leefbaarheid, bouwfasering en techniek, het ontwerp én de te verleggen weg over Anna's Hoeve. Namens het Goois Natuurreservaat praat Derk van der Velden de belangstellenden bij over de natuurverbinding die tegelijk met de busbaan wordt aangelegd. En dan gaat het al snel over de recente bomenkap. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Bastiaan Miché

En ja, dat was ook voor de natuurorganisatie slikken. "Sommige mensen verwijten het GNR de komst van deze busbaan. Maar wij hebben er juist alles aan gedaan om de gevolgen daarvan op de natuur te beperken." En als de ellende van de bouwfase voorbij is zijn de natuurgebieden wel beter met elkaar verbonden en komt er een einde aan de aanrijdingen met dieren, benadrukt hij. En waar nu nog de Weg over Anna's Hoeve is, komt ook natuur terug. "Het is echt niet alleen maar kommer en kwel."

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


HOV in 't Gooi

Toch zijn er echt wel zorgen over de komende anderhalf jaar. Zo vraagt Linda Groen, woonachtig vlakbij het ziekenhuis, zich af hoe ze iedere ochtend haar dochter naar school op Anna's Hoeve moet brengen. Liever had ze gezien dat - net als de hulpdiensten - ook de bewoners het spoor bij de tijdelijke overgang halverwege de Mussenstraat straks kunnen oversteken. "Ik weet al heel lang dat dit komen gaat en kijk er als een berg tegenop. De ring is al zo druk. En dan blijkt dat ze het niet doen vanwege de trein, maar voor een snellere busverbinding. Wat is dat voor onzin?"

Maar, geeft ook de Hilversumse toe, het resultaat is mooi. Positief is bovendien dat het straks vele malen veiliger is rondom de spoorwegovergang. Want waar voetgangers, fietsers, automobilisten en het treinverkeer nu veelal samenkomen - worden deze groepen met de komst van de onderdoorgang - onder het spoor geleid.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


HOV in 't Gooi

Ook de brandweer is van de partij. Wijkbrandweerman Martin Vijzelaar beseft namelijk heel goed dat de werkzaamheden gevolgen gaan hebben voor de bereikbaarheid. "En dat geeft een soort maatschappelijke onrust", zegt hij. "Mensen vragen zich af of ze nog veilig wonen en bereikbaar zijn." Vijzelaar zal daarom (samen met mensen van het Taalcafé) voorlichting geven aan bewoners van de Riebeeck - een wijk met veel nationaliteiten - die, zegt hij, "nog totaal niet beseffen wat hen boven het hoofd hangt".

En inderdaad, de aanwezigen van de bijeenkomst nu zijn bijna allemaal blanke Nederlanders. Dat geldt ook voor Peter Eenennaam en Jan Evers. Deze oudere buurtbewoners hebben net tijdens een presentatie gezien hoe mooi het straks wordt op de Oosterengweg. "En straks al die graafmachines hier. Gaaf hoor", zegt Evers. "En als het klaar is gaan we tijdens het openingsfeest aan de champagne. Net als bij de Amaliatunnel."

Uit de krant