Hilversum economisch beter in de steigers zetten, gaat verder dan (media)bedrijven aantrekken.
Hilversum economisch beter in de steigers zetten, gaat verder dan (media)bedrijven aantrekken. Foto: Media Park Management B.V.

Eindelijk groei economie Hilversum, maar situatie blijft kwetsbaar

Politiek

HILVERSUM - Na jaren van krimp zit de werkgelegenheid in Hilversum eindelijk in de lift. Dit jaar loopt het aantal werkplekken in de mediastad op naar 49.000. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van de 46.900 werkplekken in 2018. Het harde werk begint z'n vruchten af te werpen, menen ze in het raadhuis. Wethouder Wimar Jaeger van Economie en Media realiseert zich goed dat één zwaluw nog geen zomer maakt en zegt dat de situatie kwetsbaar blijft.

Wel is Jaeger opgetogen over de groei. Hilversum en de Gooi en Vechtstreek zijn al jaren een krimpgebied, terwijl de regio's om ons heen (Amsterdam, Utrecht en Almere) juist floreren. Het beter inzetten op de economie, zoals de Democraat het noemt, begint te werken. Daarmee bedoelt hij onder meer de samenwerking van de gemeente met bedrijven en ondernemersverenigingen. 

Naast meer focus op de lokale economie in de afgelopen jaren - 'we hebben er harder aangetrokken' - speelt een ander element de mediastad eveneens in de kaart. Dat heeft met de prijs per vierkante meter te maken. Jaeger wijst erop dat de huurprijs in Hilversum een stuk gunstiger is dan in de hoofdstad. Dat verklaart voor een groot deel de komst van Talpa Network per april naar de Bergweg. Zo luidt zijn meest recente voorbeeld.

Hilversum is economisch gezien aantrekkelijker geworden. Dat bewijzen het behoud van bijvoorbeeld Nike, Media Monks en NEP The Netherlands en het aantrekken van onder meer Ziggo wel. In de nabije toekomst kan dit lijstje nog wel eens langer worden. De vertrekkend wethouder - tijdens dit gesprek was de 'Jaegerexit' nog niet bekend - kondigde eind 2019 aan dat hij in verband met de naderende Brexit probeert om Britse mediabedrijven naar de zogeheten Media Valley te krijgen. Desgevraagd geeft hij aan dat er interesse is van twee ondernemingen. Namen wil hij niet noemen, wel dat de gemeente hierin optrekt met Amsterdam.

Situatie blijft broos
Dat het Hilversum iets beter voor de wind gaat, is niet vanzelfsprekend. Dat is en blijft keihard werken, want de situatie blijft broos. Om daar goed richting aan te geven, heeft Jaeger de Agenda Economie & Media opgesteld. Een document dat met Platform Economie tot stand is gekomen. Hierin zitten bijvoorbeeld BV Hilversum, Hilversum Marketing, de gemeente, diverse ondernemersverenigingen, Stadsfonds Hilversum, Media Perspectives, maar ook enkele onderwijsinstellingen en de zorgpartijen op Monnikenberg. Zij hebben een ambitieus uitvoeringsprogramma voor 2020 en 2021 gemaakt. In de agenda staan duidelijke doelstellingen voor de komende tijd en deze dient als basis voor een economische visie tot 2040.

Meest belangrijke is om in Hilversum maar ook bij de omliggende gemeenten de werkgelegenheid te behouden of het liefst uit te bouwen. Als er niets gebeurt, dan verdwijnen in de komende twintig jaar 25.000 van de 125.000 banen in de Regio Gooi en Vechtstreek. "Dat moeten we ten koste van alles voorkomen", is de duidelijke boodschap van Jaeger. 

Passend werk
Het devies is niet alleen meer banen weten te realiseren, maar ook meer passend werk voor Hilversum. Er is een behoorlijke mismatch. In de mediastad werken meer Amsterdammers en Utrechters dan Hilversummers. Dat verdient de aandacht. Zeker voor mensen die praktijkgeschoold werk doen, moeten hier beter terecht kunnen. De gewenste uitbreiding van hotels is daar een mooi voorbeeld van.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Al langer heeft Jaeger de wens meer onderwijs naar Hilversum te krijgen. Hij wil opleidingen naar de mediastad halen en studenten ervaring laten opdoen bij de (media)bedrijven, zodat de 'jonkies' makkelijker kunnen instromen in het bedrijfsleven. Samenwerking met een universiteit is al gaande en gesprekken met HBO-instituut worden gevoerd, laat de wethouder weten. Naast opleidingen hiernaartoe halen voor de jonge generatie noemt de D66'er ook nog levensloop leren (bij- en omscholing.)

Andere dynamiek
Op huisvestingsgebied moet Hilversum de studenten ook wat te bieden hebben. Van de ongeveer zevenduizend personen die nu in Hilversum studeren, wonen er maar duizend in de mediastad. "Als je studenten in de stad hebt wonen, geeft dat een heel andere dynamiek." Dat de ruimte en het huidige woningaanbod schaars zijn, realiseert hij zich terdege.

Werk maken van een compacter centrum, is een andere opdracht van het Platform Economie. In het dorp staan de nodige winkelpanden leeg. Zoals Stichting Centrum Hilversum eind 2019 al voorstelde, zegt nu ook Jaeger hardop dat ondernemers van de aanloopstraten naar het dorp moeten verhuizen. Dat mes snijdt aan meerdere kanten. Dan is de retail meer gebundeld, is er minder leegstand, is het centrum diverser en het winkelgebied aantrekkelijk gemaakt. Dat zorgt niet voor leegstand op bijvoorbeeld de Havenstraat, want op die panden zit een dubbele bestemming. De eigenaren mogen van de bedrijfsruimte dan gewoon woonruimte maken.

Bijbouwen
In de agenda is eveneens aandacht voor duurzaamheid, smart city en mobiliteit, want op alle vlakken moet de economie een fikse duw krijgen in Hilversum. "De economie heeft invloed op het totale voorzieningenniveau in de stad", meldt de Democraat. Volgens hem is het dorp rijk aan voorzieningen en zien velen dat als vanzelfsprekend, wat het niet is. Nu Hilversum een MRA-sleutelgebied is, moet de nadruk meer liggen op de voorzieningen dan op de bouw tienduizend nieuwe woningen vindt Jaeger. "De primaire discussie moet zijn: hoe zorg je ervoor dat we alles hier op peil houden? Dat je daardoor moet gaan bijbouwen, is een logisch gevolg daarvan", zegt hij tot slot.

Uit de krant