Yolanda Bos (links) en Annette Marcelis:
Yolanda Bos (links) en Annette Marcelis: "Wij laten mensen die bij ons de workshop volgen hun kansen zien of ontdekken."

Eendaagse workshops Hilversumse LeF50+ feest der herkenning

Mensen

HILVERSUM - Zesenvijftig was Annette Marcelis toen ze voor een belangrijke beslissing stond: bleef ze werken als onderwijskundig docente op een scholengemeenschap in een onaangename sfeer, of… ja, wat of? Een carrièreswitch maken op die leeftijd? Zekerheden over boord gooien? Haar toenmalige collega Yolanda Bos stond voor dezelfde beslissing.

De dames waagden de sprong, kwamen goed terecht en besloten hun kennis en ervaring te delen met anderen. Ze startten met LeF50+ (Loslaten en Floreren) en geven nu eendaagse workshops. "Voor velen een feest der herkenning en het zetje dat nodig is om door te groeien. Want na je vijftigste kun je nog steeds aan het stuur van je eigen loopbaan blijven staan."

Het bedrijf waarvoor je al jaren werkt, kondigt een reorganisatie aan. Vijftig fulltimers moeten verdwijnen. Wacht je lijdzaam af tot je te horen krijgt dat je je bureau mag leegruimen of trek je je eigen plan? Ander voorbeeld: elke dag sleep je je met tegenzin naar je werk. Je hebt buikpijn van alle veranderingen die jij nauwelijks kunt bijhouden, maar die je jongere collega’s fluitend uitvoeren. 

Het werk waarvoor je ooit werd aangenomen is allang zo leuk niet meer en de sfeer is door de hoge werkdruk om te snijden. Maar je baan opzeggen durf je niet. Liever blijf je op een plek waar je niet wilt zijn, maar wel de zekerheid van een salaris hebt. "Begrijp ons niet verkeerd, wij snappen dat als geen ander maar weten uit ervaring dat het anders kan, dat je zoveel gelukkiger in je werk kunt zijn", zegt Bos.

Springen
De sprong wagen, is griezelig. Want hoe maak je die? "Wij kunnen daarbij helpen, omdat wij al onderweg zijn. Belangrijk is dat je je geen slachtoffer voelt, maar de regisseur bent over je loopbaan. Wij laten mensen die bij ons de workshop volgen hun kansen zien of ontdekken. In een veilige omgeving gaan we aan de slag met uitdagende werkvormen en door met elkaar in gesprek te gaan over waar je op dit moment staat", stellen Bos en Marcelis. "Dit doen we met oprechte aandacht voor ieder individu."

Nieuwe veerkracht
De workshop van Lef50+ is te zien als een mentale schoonheidsbehandeling. "Stel jezelf de vragen: Wat wil ik en wat heb ik daarvoor nodig? Vaak zijn de antwoorden op deze vragen dichterbij dan je denkt,” weet Bos. De workshop is opgedeeld in thema's; 's ochtends is dat loslaten. "We onderzoeken patronen en belemmerende overtuigingen waarvan mensen het lastig vinden om voorbij te kijken en helpen die te herkennen en te erkennen."

Na de lunch gaan de deelnemers, maximaal zes, met de inzichten die eerder zijn opgedaan aan de slag met nieuwe veerkracht; klaar om te floreren. Aan het eind van de workshop heeft iedereen een afspraak met zichzelf gemaakt voor een volgende stap, hoe klein dan ook. De workshops worden gegeven op inspirerende locaties in het midden van het land.

Ziel blootleggen
Na aanmelding voor de workshop volgt een intakegesprek. Op die manier krijgen de dames een beeld van de deelnemers. Vervolgens wordt een voorbereidende opdracht verstrekt. "Het is fijn om alvast contact te leggen, omdat cursisten hun ziel blootleggen. Het is intensief maar een prachtig en inspirerend traject. Wij weten waarover we het hebben en waarom het zo belangrijk is om de sprong te wagen als je daaraan toe bent. Het brengt je vaak veel meer dan waarop je ooit op durfde te hopen."

Een aantal weken na de workshop zoeken Marcelis en Bos contact met elk van de deelnemers. Gewoon, omdat ze nieuwsgierig zijn naar hoe het met hen gaat.

Op www.yolandabos.nl/contact staat meer informatie over de cursus.

Uit de krant