Afbeelding

Demonstratie bij wereldkampioen Aziatisch koken in Hilversum

Bedrijven

HILVERSUM - Hilversum heeft weer een culinaire ster. Want zo mag je de prestatie van chefkok Zhang Chengwang, van het Hilversumse restaurant Mojo aan de Spoorstraat, toch wel noemen. De kok werd onlangs wereldkampioen Aziatisch koken tijdens de wereldkampioenschappen in Moskou. 

Tijdens een gezellig samenzijn met onder meer burgemeester Pieter Broertjes en andere prominenten uit Hilversum en omgeving, nam de wereldkampioen woensdag felicitaties in ontvangst. Verder gaf hij een demonstratie tonijn fileren en liet hij zien en proeven waarom hij de WK titel had verdiend.

Terwijl Zhang Chengwang en zijn collega Ahai de meter lange tonijn fileren, worden ze op hun vingers gekeken door de burgemeester Broertjes, zanger Ben Cramer, Catherine Keyl, platenproducer Hans van Hemert en kunstenares Astrid Engels. 

Paul Fagel van de beroemde kookfamilie weet wat de wereldkampioen allemaal moet kunnen. “Voordat ze aan het echte koken mogen beginnen, hebben de koks eerst een tweejarige opleiding snijtechnieken. Ze maken complete kunstwerken van wortels en andere ingrediënten”. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Catherine Keyl is een grote fan van de Japanse keuken. “Het is niet alleen de smaak maar ook de presentatie. Het smaakt heerlijk en het ziet er ook nog heel mooi uit." Burgemeester Broertjes had een overvolle agenda maar wilde dit niet missen. “Ik heb het restaurant een jaar geleden mogen openen. Mooie zaak, zo net achter de Groest. Zelf ben ik ook een fan van de Aziatische keuken." 

Voor de wereldkampioenschappen koken waren ruim 200 deelnemers uit alle delen van de wereld geselecteerd. Daaronder veel prominente koks uit China en Japan. Zhang Chengwang won de culinaire kampioenschappen in de categorie ‘individual Competition’ en kreeg daarvoor de ‘Five Star Diamond Award’. Vooral zijn presentatie kreeg veel lof. Zo was een van de opdrachten om van een wortel een kunstwerk te maken. De deelnemers moesten ook een smaakvol kunstwerk maken van garnalen. Maar de doorslag gaven zijn vleesgerechten. “In Hilversum heb ik ook altijd veel succes met de vleesgerechten. Daarbij probeer ik de pure smaak zoveel mogelijk te bewaren.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

De 37-jarige kok woont en kookt alweer bijna 20 jaar in Nederland. Hij begon als kok in Almere. Sinds vorig jaar april werkt hij als chefkok bij het Japanse restaurant Mojo aan de Spoorstraat in Hilversum. Zhang Chengwang spreekt niet zo goed Nederlands. De mede-eigenaresse Linda vertaalt de uitspraken van de enthousiaste kok. “We maken hier culinaire gerechten voor een breed publiek. Japans, maar ook gerechten die met smaak worden bereid. Het is volgens het ‘all you can eat’ principe. Maar dan willen daar we wel de beste in zijn. Presentatie, smaak en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn ons geheim.” 

Op dit moment woont de wereldkampioen in Almere. “Ik heb het hier naar mijn zin. In China ligt de lat nog hoger. Nederlanders zijn iets meer ontspannen, relax en dan bevalt me prima. Zo heb ik plezier in het koken.” Na het behalen van zijn wereldkampioenschap, kreeg hij meteen al mooie aanbiedingen van hotels en restaurants in Moskou en daarbuiten. “Maar, ik kook liever hier in Hilversum.” 

Uit de krant