Afbeelding
Foto: Jeroen Pater

Voorzichtige eerste stap naar natuurzwemvijver Anna's Hoeve

Algemeen

HILVERSUM - Of Hilversummers daadwerkelijk in de toekomst kunnen zwemmen in de natuur in Anna's Hoeve blijft een grote vraag. Wel is duidelijk dat de kwaliteit van de grond én het water meer dan goed zijn. Daarmee is een 'voorzichtige eerste stap gezet', aldus wethouder Arno Scheepers.

Uit metingen, die vorig jaar zijn gedaan in de periode van mei tot en met oktober, blijkt dat de waterkwaliteit van de Speelweidevijver prima is. Sommige resultaten zijn uitstekend. Gezien het feit dat deze vijver ook de overstort is van bijvoorbeeld de Lorentz- en de Laapersvijver, dus er ook regenwater en straatvuil inzit, heeft deze uitslag tot een aangename verrassing geleid.

Overschrijdingen
Wel zijn er bij twee meetrondes overschrijdingen geconstateerd. Hier zijn signaalwaarden voor E-coli en enterococcen aangetoond. De vele neerslag van de dagen voor de metingen zijn hier waarschijnlijk debet aan de 'kleine overschrijdingen' zoals Scheepers zegt.

Fabrieken
Opvallend genoeg is ook de grond goed. Zo blijkt uit diverse testen. Bij bijna alles in Oost moet de schop diep de grond in omdat de bodem daar verontreinigd is. Dat heeft te maken met de fabrieken (onder meer tapijt en verf) die daar aan het begin van de vorige eeuw zaten en de nodige chemicaliën geloosd hebben via het riool.

Botsende functies?
Nu deze resultaten dik in orde zijn, neemt Hilversum de volgende stap: een vooronderzoek. Centrale vraag daarbij is of een 'strandje' in Anna's Hoeve niet conflicteert met andere functies in het natuurgebied. "Botst zwemmen in een natuurzwemvijver met de ecologische waarden van De Groene Schakel?", aldus wethouder Jan Kastje van Milieu.

Stappenplan
"Als de projectgroep Voltooiing Groene Schakel kan vaststellen dat de functie zwemwater niet conflicteert met andere functies in het gebied kan het stappenplan worden vervolgd en uitvoering gegeven worden aan de adviezen van het waterkwaliteitsrapport", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Veel te gebeuren
Scheepers en Kastje wijzen er tevens op dat er binnenkort nog wel wat staat te gebeuren in dit gebied. Daarmee bedoelen ze de aanleg van de HOV-baan en de natuurbrug en het verleggen van de Weg over Anna's Hoeve. Tevens heeft de gemeente te maken met een rits aan partners. De grond is van het Goois Natuurreservaat, de provincie Noord-Holland heeft hiervoor een heel protocol en bijvoorbeeld ook het Waterschap en ook Vitens komen om de hoek kijken.

HvH-Motie
In juli 2018 kwam Hart voor Hilversum (HvH) samen met de VVD met het idee om eens te kijken of er een natuurzwemvijver gerealiseerd kan worden. Aanleiding hiervoor was een Facebookbericht van toenmalig HvH-commissielid Jeroen Pater. Hij postte een bericht met een 'tropische foto' van de plek die hij daar voor ogen heeft. Het bericht #PlayaLosAnna kreeg heel veel duimpjes omhoog en leidde tot de motie Verkennen natuurzwemvijvers Anna's Hoeve.

Uit de krant