In de Naarderweg 16 is plek voor maximaal 110 kamers.
In de Naarderweg 16 is plek voor maximaal 110 kamers. Foto: Bastiaan Miché

Hotel in Naarderweg 16 zorgt voor economische win-winsituatie

Bedrijven

HILVERSUM - Het markante pand aan de Naarderweg staat al jarenlang leeg. Er zijn zoveel mogelijkheden voor, maar alle pogingen stranden bij de gemeente. Een nieuw beleidsstuk leidt tot een nieuwe kans.

Nu de behoefte aan hotelkamers en verblijfsaccommodaties stijgt en het college van burgemeester en wethouders het Afwegingskader Hotels 2020 voorlegt aan de politiek wil de eigenaar van het al jaren leegstaande pand aan de Naarderweg 16 daar op inspringen. Daar is een economische win-winsituatie te creëren.

Hilversum kan daar een flinke slag slaan als het gaat om uitbreiding van hotelkamers. De huidige zes hotels tellen in totaal 255 kamers. In de Naarderweg 16 is plek voor maximaal 110 kamers. Naast toeristen huisvesten, Hilversum en de regio worden toeristisch gezien steeds aantrekkelijker meldde het college van burgemeester en wethouders (B en W) vorige week in deze krant, is dit tevens een goede verblijfplaats voor mensen die van ver komen en op en rond het Media Park werken. Op het Arenapark is eenzelfde hotelvoorstel voor de buitenlandse medewerkers van Nike.

Werkgelegenheid
Tevens levert dit nieuwe hotel werkgelegenheid op. Zeker vijftig mensen kunnen daar beroepsmatig terecht. Dat is praktijk geschoold werk. Precies het soort werkgelegenheid dat Hilversum meer nodig heeft, zo hebben de D66-wethouders Wimar Jaeger (Economie) en Annette Wolthers (Werk en Inkomen) onlangs nog onafhankelijk van elkaar laten optekenen. Daarnaast is hier ook toerismebelasting te heffen en levert het de gemeente financieel nog wat op. Het mes snijdt aan meerdere kanten van het succes, is de overtuiging van de eigenaar, die niet met zijn naam in de krant wil.

In het door B en W vastgestelde afwegingskader zijn drie specifieke plekken in Hilversum aangewezen voor uitbreiding van of komst van nieuwe hotels. Dat zijn het Arenapark, het stationsgebied en het Media Park. Tot teleurstelling van de eigenaar valt zijn gebouw aan de Naarderweg net buiten het laatstgenoemde gebied. 

Dat bevestigt de gemeente desgevraagd. Er is alleen plek voor een hotel op het Media Park en aan een grootschalige voorziening - meer dan vijftig kamers - is geen ruimte op de Naarderweg. Gisteravond heeft de eigenaar ingesproken bij de commissie Economie en Bestuur waar dit beleidsstuk op de agenda stond. Daar heeft hij uitleg gegeven over zijn idee en heeft hij de vraag gesteld waarom zijn terrein, dat een paar honderd meter van het Media Park ligt, niet is opgenomen binnen dit gebied.

Al vier jaar knokken
Voor de eigenaar is het naar eigen zeggen al vier jaar knokken. Hoewel de ambtenarij van goede wil is, lopen de reële kansen voor het gebouw om onduidelijke redenen telkens vast in het raadhuis. In het verleden had hij al eens een vergunning om daar 65 woningen te realiseren, maar die werd ineens ingetrokken. Een plan om er een casino te realiseren - een grote wereldspeler had zich gemeld - kon ook geen doorgang vinden. En zo was er eerder interesse uit de hotelwereld. 

In 2017 waren er drie exploitanten die op deze plek een hotel wilden beginnen op de beschikbare zevenduizend vierkante meter. Maar dit liep uiteindelijk eveneens op niets uit. "De gemeente kan en wil niets", aldus de eigenaar, die in 2018 in deze krant al met meerdere projectontwikkelaars aangaf vast te lopen binnen de gemeente Hilversum. Bijna twee jaar verder en er is nog steeds niets gebeurd. 

Brug te ver
De gemeente houdt volgens hem vast aan de mediabestemming die op het pand zit, terwijl dat in de praktijk echt een brug te ver is. "Als je Hilversum sexy wil maken en echt een spin-off wil hebben van de regio Amsterdam, dan moet je niet zeggen dat dit op dit plekje wel mag en daar niet. Trouwens, daar gaat de economie over. Als gemeente moet je het veel breder bekijken. Iets initiëren en oppakken", aldus de eigenaar.

Overigens is dit hap-snapwerk in de politiek vaker onderwerp van gesprek geweest. Meerdere fracties hebben al eens aangegeven dat er een integrale visie moet zijn en niet voor iedere locatie een eigen bestemming. Toch lijkt er sprake van willekeur te zijn. Hilversum is nu een sleutelgebied binnen de Metropoolregio Amsterdam. Het college heeft de ambitie om voor 2040 tienduizend nieuwe woningen, die voornamelijk langs het spoor moeten komen, te realiseren. 

Opvallend
Dat leidt tot gebieden met diverse functies zoals op het Arenapark waar werken, recreëren en ook wonen tot de mogelijkheden behoren. Gezien die woningopgave is het opvallend dat een dergelijke mix aan functies niet kan volgens B en W op de Werf35 en de Mussenstraat 55. Projectontwikkelaars hebben daar plannen voor uitbreiding van werkplekken en het toevoegen van nieuwe huizen, maar komen binnen het raadhuis, zoals zij hebben geventileerd in deze krant, niet verder.

Na jaren van tegen een muur aanlopen en veel kosten te hebben gemaakt daardoor wil de eigenaar van de Naarderweg 16 graag iets realiseren. De wil en de positiviteit zijn er om iets moois te maken voor Hilversum. Daar heeft hij medewerking van nodig van de gemeente. "Het gaat mij erom dat iets kan realiseren waar de samenleving om vraagt. Daar wil ik me naar voegen. Daar wil ik zelfs in investeren als dat nodig is. Met het inspreken heb ik willen zien dat er meer mogelijkheden zijn zoals een hotel", is de uitleg.

Uit de krant