Partnerbijdrage

'Milieuonvriendelijke' plastic creditcard steeds vaker in de ban

Om de plastic creditkaart te bannen, heeft Mastercard, samen met de drie grootste kaartfabrikanten ter wereld, Gemalto, Giesecke & Devrient en Idemia, een partnerschap gesloten om milieuvriendelijker methodes te ontwikkelen en het gebruik van plastic bij de productie van kaarten te verminderen
Elk jaar brengt de creditcardindustrie ongeveer 6 miljard plastic kaarten in omloop. Hoewel dit slechts 0,015 procent van het totale plasticgebruik ter wereld is, helpt iedere kleine bijdrage aan het terugdringen van het plasticprobleem. En daarom vormt de samenwerking tussen Mastercard en de kaartfabrikanten een nieuwe aanpak om duurzaamheid in de kaartindustrie te brengen.

Moeilijke overstap
Die verandering doorvoeren blijkt echter moeilijk, omdat plastic gemakkelijk en goedkoop is. Er zijn pogingen gedaan om enkele alternatieven te vinden, zoals kunststof op basis van maïs, maar deze inspanningen zijn nog niet succesvol gebleken. De vervangende grondstof mag niet beperkt zijn voor het maken van een paar honderdduizend kaarten, maar het moet een vervangend materiaal zijn dat kan toegepast worden voor de miljarden kaarten die er zijn. Bovendien moeten de kaarten net zo goed werken als de kaarten die we vandaag hebben.
Het is belangrijk dat mensen een kaart in hun portemonnee hebben die werkt. Een metalen creditcard, die inmiddels door onder meer Bunq en N26 wordt aangeboden, lijkt de oplossing te zijn. De productiekosten van een metalen creditcard zijn wellicht hoger, maar ook de levensduur is aanzienlijk langer dan die van een plastic kaart. Bij het vergelijken van creditcards kan worden gezocht naar de metalen alternatieven voor plastic.

Zelfde eigenschappen als huidige kaarten
Metalen kaarten zijn niet alleen duurzaam, maar ook net zo veilig veilig als andere moderne kaarten. Ook bieden ze mogelijkheden voor contactloos gebruik. Verder wordt er doorlopend onderzoek gedaan naar andere alternatieven voor plastic, waardoor er geleidelijk aan ongetwijfeld ook nieuwe kaarten van andere materialen op de markt zullen komen.

Meer berichten