Het kanaal is de energiebron voor Kerkelanden.
Het kanaal is de energiebron voor Kerkelanden. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Veel argwaan bij wijkonderzoek HET naar andere energiebron

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Ondanks de uitleg dat het om een onderzoek gaat naar een nieuwe energiebron heerst in Kerkelanden het idee dat ze Hilversums duurzame proefkonijn zijn.

Hoewel de wil er bij velen écht wel is om een verduurzamingsslag te maken, blijft de discussie nog altijd te abstract. Zo bleek afgelopen week ook weer in Kerkelanden. Te onduidelijk is wat er dan komt en hoeveel dat gaat kosten. Er is scepsis en verzet omdat spreekwoordelijk gezien de lijst al gekozen is, terwijl de kunstenaar nog bezig is met het doek.

De Hilversumse Energie Coöperatie (HET) doet een haalbaarheidsonderzoek in deze wijk in Hilversum-Zuid naar een andere energiebron. Aardgas moet daar op den duur plaatsmaken voor een warmtepomp. Dat is de beste oplossing voor Kerkelanden. Alleen is de grote vraag met welke temperatuur dat aangeleverd moet gaan worden? En betekent dat dan een centrale warmtepomp of moet dat toch een voorziening worden in het huis zelf? Wat doet dat voor de kosten voor de bewoners, zoals ook isolatie? Belangrijke vragen waar het antwoord voorlopig onduidelijk is. Dat is nu juist wat de haalbaarheidsstudie van HET, die vijf maanden duurt, moet uitwijzen.

Omdat er niets concreets op tafel ligt en er landelijk gezien veel gevallen bekend zijn waarin de ervaringen met een warmtepomp niet goed zijn, heerst er veel argwaan. Dat was tijdens de bijeenkomst overduidelijk. Al was die kritiek vooraf al bekend. Immers halverwege vorige week was al een pamflet verspreid met daarin de boodschap dat de 'Kerkelanders' straks niets te kiezen hebben, maar een nieuwe warmtebron door de strot gedrukt krijgen. Dat betekent voor veel huurders en huiseigenaren een dure investering. "Het is een experiment zonder weg terug. U bent het betalende proefkonijn", is daarin te lezen.

Met zo'n zestig bezoekers, waarvan dik 90 procent van de bewoners een koopwoning heeft, tijdens de eerste van drie HET-sessies zat de zaal in De Gouden Regenschool goed vol om te luisteren naar het doel van de bijeenkomst en de studie. Naast HET-vertegenwoordigers vertelden Stefan Mol van Waternet en Ronald van der Horst van Fidan meer over wat in de nabije toekomst mogelijk kan zijn in Kerkelanden. De wijk leent zich als beste van Hilversum voor de overstap naar een warmtepomp. De energie (want water is energie, zo liet HET-coördinator Jeroen Pool weten) is uit het nabijgelegen Hilversumse Kanaal te halen, de wijk is compact ingedeeld en heeft ook een goed leidingenstelsel.

Dat zij het duurzame neusje van de zalm zijn, bevalt de nodige buurtbewoners niet. "Waarom moet u nu per se hier beginnen?", was de vraag die meerdere keren afgevuurd werd. Kerkelanden is gebouwd in de jaren '70; een oudere buurt met slecht geïsoleerde huizen. In ieder geval geen woningen die aan de huidige duurzaamheidseisen voldoen als nu. Anna's Hoeve, waar net zoals Kerkelanden en de Hilversumse Meent naar gekeken is door HET als beginpunt, leent zich veel beter om mee te beginnen als eerste wijk in Hilversum met een ander warmtenet.

Volgens één aanwezige heeft Kerkelanden niets te kiezen. Hilversum zou vanwege een wet uit Den Haag volgend jaar één wijk moeten aanwijzen als duurzame proeftuin: Kerkelanden dus. Ondanks pogingen van onder meer Pool dat niemand gedwongen kan worden tot iets - dat Nederland toch echt een democratie is - maar het wel een feit is dat iedereen van het aardgas moet voor 2040, werd deze koek niet geslikt.

Uit de krant