Burgemeester Broertjes en wethouder Annette Wolthers namen begin januari poolshoogte bij de Augustinusschool.
Burgemeester Broertjes en wethouder Annette Wolthers namen begin januari poolshoogte bij de Augustinusschool. (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Oud en nieuw: 44.000 euro schade in Hilversum

HILVERSUM - De verantwoordelijken voor de vernielingen aan de drie scholen in Kerkelanden en Zuidoost tijdens oud en nieuw zijn nog altijd buiten schot. Inmiddels is de rekening opgemaakt en blijkt dat de schade bij de scholen 32.000 euro is. De totale jaarwisselingsschade is 44.000 euro.

Uit de terugblik op de afgelopen oud en nieuw blijkt dat de politie- en buurtonderzoeken in Kerkelanden (nog) niet geleid hebben naar de daders. Tijdens de jaarwisseling ging het behoorlijk los in de wijk. Vuurwerkvandalen sloopten onder meer ramen bij de scholen (Augustinus- en de Gouden Regenschool) in de wijk. 

Voor de scholen was het een hele klus om direct na de kerstvakantie de kinderen weer te kunnen verwelkomen. Alles was net op tijd hersteld.

Niet bruikbaar
Omdat het vaker 'bal' is in Kerkelanden waren er al camera's opgehangen in de wijk. Maar, zo blijkt uit de evaluatie, zijn de beelden van de flexibele camera's niet bruikbaar. "Het weer, de dichte mist en de opstelling van de daders - buiten de camera vernielen - speelden hierbij een rol", is de uitleg.

Sociale veiligheid
"Direct na de jaarwisseling zijn er gesprekken gevoerd met de scholen. Integraal, samen met politie, de buurtcoördinator, jongeren- en buurtwerk en Openbare orde en Veiligheid wordt de komende tijd gewerkt aan het versterken van de sociale veiligheid bij de scholen in de Kerkelanden", is verder te lezen in de terugblik.

Gemeentelijke eigendommen
De totale schade aan gemeentelijke eigendommen bedraagt 12.000 euro. Dat is, zoals burgemeester Pieter Broertjes begin 2020 al zei, lager dan vorig jaar. Toen was de rekening voor de belastingbetaler 19.000 euro.

Schaderegisseur
"Voor de veroorzaakte schade zijn geen daders in beeld. Als de daders in beeld zijn, zal de gemeente de schade op hen verhalen", merkt het college op in de vandaag verspreide brief aan de gemeenteraad. De schaderegisseur Openbare orde en veiligheid (OOV) heeft een zogeheten bulkaangifte gedaan op zaterdag 4 januari. Verdere mededeling is dat 'er momenteel gewerkt wordt aan de oplossing van de problemen'.

En vuurwerkvandalen lieten zich elders ook gelden. Een auto vloog op de Eramuslaan in brand en ook het Wormenhotel op de Moerbeilaan moest het ontgelden. Deze schades zijn niet opgenomen in de gemeentelijk opgemaakte schadepost. 

Meer berichten