Erik van Zadelhof. (Foto Bob Awick)
Erik van Zadelhof. (Foto Bob Awick) Foto: Bob Awick
HOSPICE KAJAN

Erik van Zadelhof: 'Au!'

Algemeen

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer: 'Au!'.

Auuuuu!! Een ijselijke schreeuw komt uit de tuin. Geschrokken haast verpleegkundige Mirjam zich naar het geluid. Daar treft ze John, de bewoner van kamer 3. John kijkt pijnlijk naar zijn in Birkenstocks gestoken blote voeten. Aan zijn grote teen bungelt een bruin geval dat Mirjam bij nadere beschouwing herkent als een naaktslak.

Mirjam werkt al heel lang in de palliatieve zorg, maar zoiets heeft ze nog nooit mee gemaakt. En tijd om eens op haar gemak te onderzoeken wat je in zo'n geval moet doen is er ook niet, want John kermt het uit van de pijn. Hier is acute hulp geboden. Ze begint te trekken aan de slak, maar het lijkt alsof die daardoor zich alleen nog maar meer vastbijt. Dit probleem vraagt daadkracht en wel nu!

In een impuls haalt ze een kaars uit de huiskamer, steekt die aan en houdt hem onder het weekdier. Diervriendelijk is dit misschien niet, maar er moet nu gehandeld worden. Het belang van het lagere dier wijkt dan voor dat van het hogere, overweegt ze in een flits. De slak maakt een sissend geluid, verandert van kleur en laat los.

Om John weer wat in zijn element te brengen wordt hij teruggebracht naar zijn kamer. Nadat hij tot rust is gekomen, komt 's middags masseuse Nadine bij hem. Zij geeft hem een intensieve en tegelijk zachte massage met speciale aandacht voor zijn geplaagde voet, die zij op het punt van de beet ontziet.

Inmiddels is Mirjam via internet wat meer te weten gekomen over de slak. Zij leest dat een slak meer dan 25.000 tanden kan hebben, terwijl bijvoorbeeld de haai er maar 3.000 heeft. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes, net een zaag! Hiermee schraapt hij heel kleine stukjes van de blaadjes af. Dit deelt zij vanaf haar iPhone met John.

De volgende dag is er toevallig een herhaling van Jaws op de televisie. Mirjam, die opnieuw dienst heeft, vraagt aan John of het spannend is. 'Och', zegt John droog, 'als je eenmaal gebeten bent door een naaktslak, dan maakt zo'n haai niet meer zoveel indruk'.

Uit de krant