Partnerbijdrage

Scoren op je economie eindexamen!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u als ouder vanwege economie examens eerder loopt te stressen dan uw kind. Daarom volgen hier drie prestatiebevorderende en stress-verlagende tips op weg naar een succesvol eindexamen economie. Ik ben Frank, economie docent met meer dan tien jaar ervaring met examen-klassen Vmbo, Havo en Vwo en oprichter van de Economie Academy.

Tip 1 | Haal meer uit studietijd door zelf samenvattingen te maken. Economische kennis blijft veel beter hangen als je het zelf tot een samenvatting verwerkt dan wanneer je een kant en klare samenvatting gebruikt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je nieuwe theorie pas echt onthoudt en begrijpt als je "ermee aan de slag gaat". Maak bijvoorbeeld een mindmap waarin economische verbanden mooi tot uitdrukking komen en schrijf onderwerpen op aparte flash cards (www.flashcardsbestellen.nl).

Tip 2 | Kijk de maanden voor het eindexamen regelmatig naar actualiteitenprogramma's zoals EenVandaag, het Journaal, Zondag met Lubach of naar economische documentaires op Netflix (Broken, Dirty Money). Het mes snijdt bij dit tijdverdrijf aan twee kanten: het vak economie wordt interessanter en uw zoon of dochter ziet meer economische verbanden. Zorg er wel voor dat de info uit de documentaire aansluit bij voorkennis, want onthouden gaat veel beter als nieuwe kennis aan reeds in de hersenen opgeslagen kennis kan worden gekoppeld. Voorbeelden van goede films of documentaires voor examenleerlingen Havo en Vwo zijn Inequality for All over inkomensongelijkheid en en The Big Short over het ontstaan van de kredietcrisis in Amerika.

Tip 3 | Is uw zoon of dochter visueel ingesteld en heeft hij of zij moeite om te leren uit boeken? Dan is YouTube een goede bron van video uitleg met als bijkomende voordeel dat je de docenten kan pauzeren en uitzetten wanneer je wilt. Voor wiskunde kan uw kind bijvoorbeeld terecht bij Math with Menno, voor natuurkunde bij Meneer Wietsma en voor geschiedenis bij JORTgeschiedenis. Speciaal voor economie staan op het kanaal van de Economie Academy (https://www.youtube.com/user/FrankEconomie) honderden gratis video's waarin economische theorie helder wordt uitgelegd en op https://www.economie-academy.nl/ staan 10 videos met tips die direct extra punten opleveren. Succes met de voorbereidingen op de eindexamens. Je kan het!

Meer berichten