Kruising Kleine Drift - Zuiderweg gaat vanaf begin maart op de schop.
Kruising Kleine Drift - Zuiderweg gaat vanaf begin maart op de schop. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Buurt overvallen door naderend wegwerk gevaarlijke kruising

Buurt / wijk

HILVERSUM - De aankondigende grote gele borden bij de Kleine Drift en de Zuiderweg waarschuwen de weggebruikers niet alleen voor de naderende wegwerkzaamheden, maar hebben in de buurt tot de nodige vraagtekens geleid. Bewonersvereniging Oosterspoorplein en omgeving (OSP) voelt zich overvallen.

Uit een maandag verstuurde reactie van OSP aan het adres van de gemeente blijkt dat deze mededeling nogal rauw op het dak valt van de buurtbewoners. Voorzitter Patrick Weening zegt dat de buurt totaal niet op de hoogte is van de ingreep aan deze gevaarlijke kruising en de planning daarvan. Hij spreekt zijn ongenoegen uit over het niet informeren van de bewoners. Daarmee is hen ook de mogelijkheid tot feedback ontnomen. 

Oosterengweg
Voordat de Oosterengweg eind maart voor anderhalf jaar op slot gaat in verband met de aanleg van de spooronderdoorgang (HOV-tracé) pakt Hilversum nog een paar gevaarlijke kruisingen uit de oude top 10 aan. Deze week is de klus begonnen op de kruising Melkpad - Naarderstraat en vanaf maandag 2 maart is de oversteek Kleine Drift - Zuiderweg aan de beurt. 

Planning
De klus duurt tot en met dinsdag 24 maart. In de eerste twee weken (tot en met maandag 16 maart) is het kruispunt in zijn geheel afgesloten. In de laatste week is alleen de noordelijke poot (Kleine Drift richting Bakkerstraat, red.) dicht. Van de informatie op de inmiddels neergezette gele borden wordt de OSP niet veel wijzer, want volgens de buurtbewonersvereniging staan er wel vier verschillende data op.

Rode rijloper
Meest belangrijke veranderingen op deze gevaarlijke kruising zijn het verleggen van de verkeersdrempels. Die komen dichter tegen het rode fietspad te liggen, waardoor de snelheid van het gemotoriseerde verkeer eruit gaat. Daarnaast laat de gemeente de rode rijloper meer uitbuigen de Kleine Drift in, zodat weggebruikers beter zicht krijgen.

Verkeerde voorstelling
Tevens wijst Weening resoluut van de hand dat de gemeente tot deze verkeersoplossing is gekomen na overleg te hebben gehad met OSP en Bruisend Hart. "Dat is een volslagen onjuiste voorstelling van zaken", deel hij mede. "Wij zijn over deze tekst helemaal niet geconsulteerd, noch hebben wij daar toestemming voor gegeven", is zijn toevoeging.

Hotspots
Dat alles in goed overleg is gegaan, staat vermeld op de gemeentelijke website. Deze lezing is op vrijdag 17 januari, toen een journalist van deze krant met verkeerswethouder Annette Wolthers en de procesbegeleider Verkeer langs een drietal snel aan te pakken hotspots liep, door beiden bevestigd toen er tijdens het rondje langs de hotspots tekst en uitleg werd gegeven bij de kruising Kleine Drift - Zuiderweg. Daar is ook vermeld dat de werkzaamheden begin maart beginnen. 

Andere oplossing
Weening gaat nog verder en zegt dat de aanpassing van de kruising helemaal niet is wat de bewoners willen. "Het is een door de gemeente opgelegd plan", meent hij. "Wij hebben daar hoegenaamd niets over te zeggen gehad. Wij hadden zelfs een volslagen andere, en in onze ogen de enige goede, oplossing, maar die is door de gemeente van tafel geveegd."

Het bord waardoor de buurt op de achterste benen is gaan staan.

Uit de krant