Afbeelding

Zo werkt 24-uurs zorg voor iemand met dementie

Advertorial

Is er bij uw vader, moeder of partner de diagnose beginnende dementie vastgesteld? U weet dan dat hij of zij in een vergevorderd stadium professionele hulp nodig zal hebben. Af en toe de boodschappen verzorgen en het huishouden regelen, zal voor u als mantelzorger geen probleem zijn. Echter, wanneer de ziekteverschijnselen toenemen en uw naaste op elk moment van de dag intensieve aandacht nodig heeft, zal gespecialiseerde zorg noodzakelijk zijn. De 24-uurs zorg van particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen kan u als mantelzorger dan de uitkomst bieden.

Persoonlijke zorg thuis
Zuster Jansen neemt de zorgtaken van mantelzorgers over, ook wanneer de zorg erg complex is. Door deze 24-uurs zorg kunt u als mantelzorger de zorgtaken (grotendeels) naast u neerleggen en rustig op adem komen. Een ander voordeel aan deze zorg is dat uw naaste met dementie in de vertrouwde omgeving kan blijven wonen en niet naar een verzorgingshuis hoeft.

Ondersteuning wanneer u dat nodig heeft
Uw naaste met dementie zal na verloop van tijd steeds meer hulp nodig hebben met dagelijkse bezigheden als eten, wassen en aankleden. Ook zal hij of zij steeds meer zaken vergeten en moeite hebben met naasten te herkennen. Het ziekteverloop verloop zal echter bij iedereen net iets anders verlopen. Voor mantelzorgers is het dus lastig te voorspellen op welk moment zij in de toekomst extra ondersteuning nodig zullen hebben.

Wanneer u merkt dat de zorgtaken te zwaar voor u als mantelzorger worden, kunt u contact opnemen met Zuster Jansen. Zij werken niet met wachtlijsten, en kunnen daarom op zeer korte termijn al zorg bieden. Zij zullen vervolgens de zorgzwaarte bepalen om te bepalen. Zorg op maat is namelijk cruciaal bij dementie.

Intensieve 24-uurs (verpleeg)zorg
U kunt de zorg voor uw naaste met dementie uiteraard altijd volledig afstemmen op uw persoonlijke situatie en uw aanvullende wensen. Ook worden beslissingen genomen in overleg met de behandelend arts, betrokken specialisten en de apotheek. De intensieve 24-uurs (verpleeg)zorg van Zuster Jansen is al mogelijk vanaf vier dagen per week.

Persoonlijke verzorging
Bij Zuster Jansen staat persoonlijke betrokkenheid altijd op de eerste plaats. Dit, omdat de zorgverleners werkzaam zijn in de veilige en vertrouwde thuisomgeving van kwetsbare mensen. Ondanks dat de thuiszorgorganisatie overal in Nederland actief is, werken zij altijd met kleine vaste teams van maximaal vijf personen. Zowel de zorgbehoevenden als hun mantelzorgers hebben dus altijd te maken met vertrouwde gezichten. Dit zorgt voor een goede communicatie en vertrouwensband.

Ook kunt u de persoonlijke interesses en hobby’s van uw naaste met dementie doorgeven, zodat de zorgverleners deze activiteiten zo vaak mogelijk kunnen aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spelen van spelletjes, een wandeling in de buitenlucht of het bezoek aan een theater. Afhankelijk van de interesses zal bepaald worden hoe de dagelijkse begeleiding vorm krijgt. 

Hoe moet thuiszorg bij dementie worden aangevraagd?
Voor het aanvragen van particuliere thuiszorg is het niet noodzakelijk om allerlei instanties af te gaan: het is dus een eenvoudig en snel proces. U mag als mantelzorger zelf bepalen welke zorg u wilt ontvangen en op welk moment van de dag. Zuster Jansen kan u helpen bij het maken van deze keuze. Particuliere thuiszorg komt voor uw eigen rekening, maar het is goed mogelijk dat uw naaste met dementie recht heeft op een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit kan een aanzienlijk deel van de kosten opvangen.

Wilt u meer informatie over particuliere thuiszorg in Het Gooi? Neem dan telefonisch contact op met Zuster Jansen of vul het contactformulier in op de website.

Uit de krant