Lauric Jean won in vijf sets zijn beide partijen in het duel tegen Avanti.
Lauric Jean won in vijf sets zijn beide partijen in het duel tegen Avanti. Foto: Bastiaan Miché

Tafeltennissers Hilversum doen goed mee in strijd om de nationale titel

Sport

HILVERSUM - De tafeltennissers van ProActief Hilversum doen het goed in de eredivisie. Dit weekend consolideerden zij hun tweede plaats in de stand. Zaterdag won het team thuis moeizaam met 5-1 van Avanti uit Hazerswoude. Een dag later eindigde de uitwedstrijd tegen het Leidse Scyllla in 3-3.

Hilversum is niet bepaald gezegend met veel teams en individuele sporters die landelijk tot de top behoren. In het tafeltennis acteert ProActief Hilversum - na de promotie van vorig seizoen - op het hoogste niveau. Om niet weer na één seizoen af te dalen, kwamen er versterkingen. Het trio dat promoveerde bleef; Casmin Stan, Nolan Schulze en Martin Khatchanov. 

De versterkingen zijn de Maleisische kampioen Ashraf Haiqual, de Belg Lauric Jean en de Chinese Nederlander Wai Lung Chung. "Omdat iedereen door andere verplichtingen niet alle wedstrijden kan spelen, hebben we gekozen voor een brede selectie", vertelt coach Bert Olofsen. "Zo is Haiqual nu in zijn thuisland voor een serie kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Tokio."

De Hilversumse promovendus doet het goed. “Met de tweede plaats voldoen we voorlopig aan onze doelstelling voor dit seizoen”, vervolgt Olofsen. “Dan spelen we aan het eind van het seizoen om de landstitel." 

De top vier gaat namelijk naar de play-offs. De winnaars van de eerste ronde gaan naar de finale om het Nederlands kampioenschap. "Dat wordt op 21 mei, Hemelvaartsdag, hier in Hilversum gespeeld", vertelt de oefenmeester. "Internationaal hebben we ook ambities. Maar we moeten eerst zien of er voldoende budget is om volgend seizoen in de Europa League van de Europese tafeltennisbond te spelen. De Champions League is voor Nederland een maatje te groot.”

Over de zaterdagwedstrijd van zijn mannen was Olofsen niet te spreken. “Het was zeer matig. De 5-1 zege verbloemt de wijze waarop we de overwinning over de streep trokken. Maar ik had hen al gewaarschuwd dat hekkensluiter Avanti een taaie ploeg is. Dat is niet opgepakt. De wedstrijd is kennelijk te makkelijk opgevat en de mannen waren waarschijnlijk al bezig met de wedstrijd van zondag tegen de nummer drie", luidt zijn uitleg.

De coach doelt op het feit dat in de eerste vier partijen zijn mannen liefst vijf sets, een set gaat tot 11 punten met minimaal twee verschil, nodig hadden om op een 4-0 voorsprong te komen. In de eerste partij won Jean de eerste twee games met 11-1 en 11-8. Daarna ging hij met twee keer 11-9 de boot in maar in de beslissende game veegde hij met 11-3 zijn opponent weer van de tafel. 

Stan verloor als enige zijn tweede partij. Hij had zichzelf niet onder controle en liet het in de laatste set lopen. Het waren Jean en Khatchanov die op beslissende momenten het hoofd koel hielden.


Tafeltennis - © Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant