Meer centrale vuurwerkshows, waaronder in Kerkelanden en de Hilversumse Meent, is een idee dat nu voorligt.
Meer centrale vuurwerkshows, waaronder in Kerkelanden en de Hilversumse Meent, is een idee dat nu voorligt. Foto: Bastiaan Miché

Drie varianten voor organisatie komende jaarwisseling

Politiek

HILVERSUM - Oud en nieuw is net verteerd of de burgemeester gooit het balletje voor de volgende editie alweer op. Politiek én inwoners hebben dit keer wat te kiezen.

Bij de volgende oud en nieuw kan het maar zo zijn dat Hilversum volledig vuurwerkvrij is. Dat is een lang gekoesterde wens van burgemeester Pieter Broertjes, die hier al jaren voor pleit. Of het rond 2020-2021 al zover komt, is de vraag die voorligt. Wat de burgervader betreft, liggen er drie reële opties die de politieke en maatschappelijke revue passeren, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Mocht de gemeente en de inwoners kiezen voor de hierboven genoemde variant dan zijn er nog wel drie centrale vuurwerkshows en evenementen, zo is te lezen in de brief waarin Broertjes tevens naar de organisatie van de komende jaarwisseling kijkt. Samen met bewoners, buurten, ondernemers en de lokale vuurwerkbranche (dat geldt voor alle opties) wil Broertjes deze optie nader uitwerken. Hij noemt dit model Rotterdam of Apeldoorn; twee steden die openlijk hebben laten weten vuurwerkvrij te willen zijn.

Oorlogszones
Het is geen geheim dat Broertjes deze variant ook prefereert. Zijn motto is dat oud en nieuw gezelliger en veiliger moet. Al jaren maakt hij er werk van om de 'oorlogszones' tegen te gaan. Een vuurwerkvrije gemeente kan alleen als er een goed landelijk vuurwerkverbod is en dat ontbreekt nog steeds. Op 31 januari heeft het kabinet laten weten knalvuurwerk en vuurpijlen te gaan verbieden.

Dit nu ingestelde verbod vanuit Den Haag vertoont volgens de Hilversumse burgemeester nog teveel hiaten, waardoor handhaving een lastig verhaal is en blijft. Dit heeft alles te maken met het gedeeltelijk toestaan van de verkoop en het afsteken van legaal vuurwerk, luidt zijn uitleg.

Brug te ver
Deze geheel vuurwerkvrije optie lijkt (nog) een brug te ver, ook al bemerkt hij al tijden een andere opvatting bij de inwoners en kan Broertjes leunen op steun van onder andere de politie en oogartsen. Daarom stelt de burgervader voor om het Hilversumse model met vuurwerkvrije zones en een centrale vuurwerkshow uit te gaan bouwen. "Een cultuurverandering vraagt tijd, maar is al wel zichtbaar", schrijft hij aan de gemeenteraad. Een andere variant is meer vuurwerkvrije zones. 

Het idee is dan drie centrale shows te verzorgen. Die op het Marktplein blijft en daar komen dan shows bij in Kerkelanden en de Hilversumse Meent; twee gebieden waar het tijdens de jaarwisseling flink tekeer kan gaan (zie foto hieronder). Op sommige plekken mogen Hilversummers dan nog wel siervuurwerk afsteken. Dat kan dan in de zogeheten ‘vuurwerkblije zones'.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Maatwerk leveren in de buurten is de derde variant, die Broertjes hardop oppert in zijn schrijven. Bewoners en buurten denken mee over de invulling van hun eigen wijkinitiatief. Samen met de gemeente werken zij aan veilige en gezellige evenementen. Daarbij zijn centrale vuurwerkshows in een aantal wijken een optie.

Mooier feest
"Bij alle opties geldt dat er voldoende draagvlak moet zijn in buurten en wijken", stelt de burgemeester duidelijk. "Personen die nu nog illegaal vuurwerk afsteken en brandjes stichten worden gehouden aan onze wettelijke- en sociale regels en omgangsvormen. Dan is de jaarwisseling voor alle Hilversummers, en hun huisdieren, een nog mooier feest. We moeten het samen maken", is zijn boodschap.

Broertjes wil snel werk maken van de nieuwe oud en nieuw-opzet. Er zijn al uitkomsten van de Hilversum Monitor. Verder wil hij een buurtpeiling houden en een maatschappelijk debat verzorgen. Hierna gaat hij een voorstel uitwerken voor de gemeenteraad. Op donderdag 16 april staat een beeldvormende sessie gepland met de lokale politiek. Dan spreken zij over de organisatie van de jaarwisseling 2020-2021 in Hilversum.

Uit de krant