SP-raadslid Bianca Verweij is het 'beperkte budget' voor zorg en welzijn zat.
SP-raadslid Bianca Verweij is het 'beperkte budget' voor zorg en welzijn zat. Foto: Bastiaan Miché

Het piept en kraakt in het zorg- en welzijnsveld

Politiek

HILVERSUM - Met het definitief stopzetten van de subsidie aan Stichting FitIn en HilverZorg, die zich vanwege geldgebrek genoodzaakt ziet om bijvoorbeeld uit Zorgnetwerk 1221 te stappen, brokkelt het lokale welzijnsveld nog meer af. Dat stelt althans de fractie van de SP. Snel moet het roer om en moet de Hilversumse politiek financieel de zeilen bijzetten.

Wat de socialisten betreft, is de stop op investeringen in het zorg- en welzijnsveld al veel langer gaande. Als voorbeelden geeft SP-raadslid Bianca Verweij het stoppen van arbeidsmatige dagbesteding WESPP, koffie om de hoek en HilverZorg, die eind vorig jaar al aankondigde te gaan stoppen met de buurtsportcoaches en nu Zorgnetwerk 1221 met als thuisbasis wijkcentrum De Geus gaat verlaten. 

Daar komt nu weer FitIn (die de BalliBalli035-zaalvoetbalactiviteiten onder meer verzorgt) bij. Maar ook de herbouw van wijkcentrum De Lelie past goed in dit beeld, want als eerste moet er goed gekeken worden naar wat er passend is in de Bloemenbuurt. Daar telt de politica ook nog te wijzigen regels voor minimaregelingen en huishoudelijke hulp bij op.

Al veel eerder waarschuwde de fractie dat het op bepaalde fronten binnen de zorg en het welzijn piept en kraakt. De situatie is er in hun ogen allemaal zorgelijker en onbegrijpelijker op geworden, zeker omdat er een bewezen en toenemende behoefte is aan professioneel begeleidde zorg- en welzijnsactiviteiten, merkt de SP op. "Er zijn mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben en de gemeente heeft de taak vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning om in die zaken te voorzien", is de verwijzing van de oppositiepartij.

Verweij ziet dat de trend van 'beperkt budget' op deze beleidsterreinen zich duidelijk voortzet. "Diverse subsidies voor buurtactiviteiten worden verminderd of gestopt, omdat het budget beperkt is voor wethouder Arno Scheepers van Buurten en wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg." 

En dat zijn allemaal politieke keuzes. De gemeenteraad is bij machte deze ontwikkeling te keren. Daarom luidt haar oproep om vooral te investeren in het Hilversumse zorg- en welzijnsnetwerk, al bleek er bij de commissievergadering van afgelopen woensdag geen intentie te zijn binnen de politiek om met FitIn als subsidierelatie door te gaan, zoals het college van burgemeester en wethouders eind vorig jaar al liet weten.

In haar optiek gaat er teveel belastinggeld naar euroverslindende prestigeprojecten. Projecten waarbij het budget nooit beperkt lijkt te zijn, aldus Verweij. Zij noemt de geflopte MediaMile en Stichting Hilversum Marketing als voorbeelden hiervan. Het college en de coalitiepartijen kiezen in haar ogen te veel voor zaken die hip and happening zijn en minder snel voor de Hilversummers. "Succesvolle en noodzakelijke zorg- en welzijnsactiviteiten draaien ze de nek om", meldt de oud-fractievoorzitter.

"Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks hebben in hun coalitieakkoord opgenomen dat mensen de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben én dat sterke buurten van belang zijn binnen de zorg en het welzijn. Dat zie je in de investeringen niet terug. Er komt geen boter bij de vis. Het blijft bij mooie praatjes. Dit gaat ten koste van inwoners en van zorg- en welzijnsbanen", luidt haar toevoeging.

Uit de krant