Afbeelding
Video

Zelfrijdende botsauto’s uit Hilversum dansen binnenkort in Texas

Bedrijven

HILVERSUM - Het project 'Bumper Ballet' van het Hilversumse mediakunst-initiatief DROPSTUFF MEDIA is binnenkort te zien op één van de meest innovatieve kunst- en technologiefestivals ter wereld. De zelfrijdend gestuurde botsauto's zijn namelijk geselecteerd voor het SXSW 2020 Art Program in Austin, Texas en daar tussen 15 en 21 maart te bewonderen. 

Bumper Ballet is een botsautobaan met ’s werelds eerste zelfrijdende botsauto’s. Aanvankelijk functioneren de botsauto’s zoals normaal en kunnen deelnemers rondjes over het circuit rijden. Maar na een paar minuten neemt het systeem het over en verliezen zowel het stuurwiel als het gaspedaal hun functionaliteit. 

Vanaf dat moment voeren de auto’s gezamenlijk een dans uit: een botsauto-ballet, waarbij de auto’s een choreografie van bewegingen uitvoeren. Een zelflerend systeem in combinatie met locatie tracking zorgt ervoor dat de wagentjes steeds weer op de juiste posities aankomen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ze bewegen, botsen en dansen op de muziek en beelden van de ‘Dansende DAFjes‘: een bewerking van een video uit de jaren ’70 van het Nederlandse autobedrijf DAF. Bumper Ballet behandelt op speelse wijze de implicaties van opkomende autonome technologie. Zodra de deelnemers onderworpen worden aan de bewegingen van de auto’s, ervaren ze wat het betekent om ‘de controle te verliezen’ wanneer het systeem het overneemt.

De Koude Kermis
Bumper Ballet is onderdeel van het kunstproject 'De Koude Kermis'. De Koude Kermis is een rondreizend kunstproject waar volkscultuur wordt verbonden aan erfgoed, kunsten en technologie. Een kermis voor iedereen waarvan álle ‘attracties’ onder handen zijn genomen of volledig nieuw zijn ontwikkeld: volkscultuur meets high tech en high art. 

De doelstelling van De Koude Kermis is om ook mensen die niet dagelijks met technische en creatieve ontwikkelingen omgaan daarmee kennis te laten maken. Daarom is het project te zien in zowel kunstgaleries, culturele festivals als échte kermissen en brede publieksevenementen. De Koude Kermis was eerder veelvuldig in Hilversum te zien, bij de Dutch Media Week en Koningsdag. 

Voor een impressie, zie de video hieronder. 

Uit de krant