Afbeelding
Foto: Johan van Galen Last - Natuurmonumenten

Verborgen paradijsje Gooilust zaterdag al open

Cultureel

HILVERSUM - Twee weken eerder dan normaal staat de siertuin van buitenplaats Gooilust al in volle bloei. Daarom opent dit verborgen paradijsje van Natuurmonumenten in 's-Graveland komende zaterdag al haar deuren voor iedereen die van de lente wil proeven.

"Het is nat en warm geweest, en we hebben nauwelijks vorst gehad, dus alles loopt al uit. De voorjaarsbloeiers staan in bloei of volop in de knop. Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, lenteklokjes, maar ook de helleborussen met hun prachtige tinten van wit tot rood”, vertelt boswachter en tuinbaas Johan van Galen Last. Hij gaat nog even door: "Het roze alpenviooltje laag bij de grond, de fraaie forsythia, sleutelbloem en de sierkersen komen ook al in bloei. Genoeg te zien dus."

Negenhonderd verhalen
De siertuin aan het Zuidereinde 47B is van zaterdag 29 februari tot 14 november geopend. Elke dinsdag en zaterdag zijn bezoekers welkom van 13.00 tot 16.30 uur om een kijkje te nemen op deze ommuurde plek. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten vertellen alles over de collectie van ruim 900 soorten: achter elke plant en boom schuilt een bijzonder verhaal. De siertuin wordt bovendien onderhouden door een groep van zo’n 25 vrijwilligers.

Pronken met planten
De siertuin is in 1823 aangelegd. De welgestelde bewoners toonden graag hun rijkdom door te pronken met hun verzameling exotische bomen en struiken. Rond 1900 vormde toenmalig eigenaar Frans Ernst Blaauw de tuin om tot een vogeltuin en verzamelde bomen en struiken uit alle windstreken.

Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar vier aparte delen: kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met blauwbloeiende planten ter nagedachtenis aan Frans Blaauw en enkele witte accenten voor zijn vrouw Louise Six.

Uit de krant