In oktober lobbyde de stichting nog alleen voor een ecologisch park. Inmiddels gaat het om één plan voor 1221.
In oktober lobbyde de stichting nog alleen voor een ecologisch park. Inmiddels gaat het om één plan voor 1221. Foto: © Bastiaan Miché

BOB-H daagt gemeente uit en komt met integrale visie voor postcodegebied

Buurt / wijk

HILVERSUM - Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum (BOB-H) wil als gelijkwaardig partner aan tafel komen met onder andere de gemeente als het gaat over de toekomst van de eigen leefomgeving. Daarom vraagt de stichting aan het college van burgemeester en wethouders hun buurtinitiatief aan te wijzen als pilot in het kader van Right to Challenge.

Bij Right to Challenge kunnen initiatiefnemers taken van overheden overnemen als zij menen het beter, slimmer, anders of goedkoper te kunnen. BOB-H daagt de gemeente nu uit om met dit recht, dat verankerd is in Grondwetartikel 5, het buurtinitiatief met elkaar te realiseren. BOB-H wil een ecologisch stuk groen gerealiseerd zien op het huidige terrein van Connexxion aan de Larenseweg. Dit project staat beter bekend als Central Park Hilversum.

Meer dan duizend leden
Samen met de gemeente en de ontwikkelende partijen - waaronder woningcorporaties Dudok Wonen en Het Gooi en Omstreken en ook projectontwikkelaar van de busremise Dennenborgh Group,en bewonersvereniging OSP - wil de stichting, die meer dan duizend leden heeft, één plan ontwikkelen voor het hele postcodegebied 1221. Dit moet leiden tot een integraal en een door de buurt gedragen plan. En een plan waar de andere gelijkwaardige partners en belanghebbenden synergie in zien.

Volgens Henri van IJken, een van de initiatiefnemers van Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum (BOB-H), is het uitdagen van de gemeente een logische stap. Met meer dan duizend deelnemers, twee weken terug werd deze mijlpaal gehaald, is de stichting een serieuze gesprekspartner. Daarnaast betreft het hun leefomgeving. Gezien de Omgevingswet, die vanaf 1 januari 2021 van kracht gaat, hebben omwonenden ook meer te zeggen en horen ze vanaf het begin af aan bij het proces betrokken te zijn.

In augustus kwam het oorspronkelijk idee om Central Park Hilversum te realiseren. Twee weken terug presenteerde de stichting plan 2.0, waarbij - naast het ecologische stuk groen op de busremise - duurzame hoogbouw in de driehoek Larenseweg, Kleine Drift en Zuiderweg wordt toegestaan. Voor dat plan gingen twee weken terug nog de handen op elkaar bij een presentatie in wijkcentrum De Geus. 

Plan 3.0
Inmiddels heeft plan 3.0 zich aangediend. Het idee is nu om met één plan te komen voor het hele postcodegebied 1221. Het park en de eventuele 400 tot 500 nieuwe houten (CLT) woningen - Van IJken noemt appartementen voor starters - blijven onderdeel van het voorstel. Daar komen nu andere nog te ontwikkelen locaties bij, waaronder de Swammerdamstraat, de sigarenfabriek aan de Ampèrestraat en de Philipswinkel aan de Larenseweg.

Er is één allesomvattend plan ontstaan. De tijd van postzegeldenken en -handelen moet verleden tijd zijn. Een integrale en breedgedragen kijk op de gehele buurt is nu het motto. "Het is nu van alles wat. Er is geen enkele samenhang", stelt Van IJken. "Wij hebben een visie op de buurt; onze leefomgeving. We willen iets creëren dat een sieraad is voor de buurt. In een paar maanden tijd zijn we van versie nul naar drie gegaan om mee te denken. Dit is volgens ons de richting. We willen niet in conflict raken met de gemeente", luidt zijn vervolg.

Om met die visie aan de slag te kunnen, vindt de stichting een stoel aan de ronde tafel, waar zij op hetzelfde niveau kunnen praten met de gemeente, de woningcorporaties en de projectontwikkelaar, niet meer dan vanzelfsprekend. Volgens Van IJken zijn de andere partijen aan boord voor versie 3.0. Nu is het alleen de vraag wat ze ervan vinden in het raadhuis. Het verzoek om een pilot te worden op basis van de petitiewet is verstuurd en ontvangen. Binnen een aantal weken verwacht de BOB-H-zegsman een antwoord van het college.

De hoop is dat er een werkgroep komt met een onafhankelijke voorzitter. Er is ambtelijke ondersteuning en advies en de deelnemers werken gezamenlijk verder aan een totaalvisie voor ontwikkellocaties in de directe omgeving van de busremise en stationsplein-oost. "Dit plan dient op alle fronten uitruil, synergie en winst op te leveren, zodat alle partijen zich eraan willen verbinden."

Uit de krant