De begeleidster van Kwintes coacht op dinsdag een groep in wijkcentrum Lopes Dias.
De begeleidster van Kwintes coacht op dinsdag een groep in wijkcentrum Lopes Dias. Foto: Bastiaan Miché

'Buurtcirkels is lange ademwerk'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Buurtbewoners die elkaar helpen en zorgen voor ondersteuning waar nodig. Dat is de bedoeling van het vorig jaar gestarte project buurtcirkels. Lilian Martins van Versa Welzijn en Desiré van Donselaar geven hier in Hilversum een impuls aan. Samen werken aan een sterke buurt. "Dat is wel lange ademwerk", geven beide coaches aan.

Met elkaar praten, een spelletje spelen of een andere activiteit doen. Ondertussen met een kopje koffie erbij werken in een veilige setting, waarin de deelnemers elkaar leren kennen. Zodoende ontstaat er een vertrouwensband en de wil om elkaar te ondersteunen. De nadruk van de ondersteuning ligt bij de deelnemers zelf en niet bij de begeleiding. 

Uiteindelijk zou het zo moeten werken dat de deelnemers gezamenlijk oplossingen vinden, een beroep kunnen doen op elkaars vaardigheden en gebruik maken van ieders talent. Daar gaat de nodige tijd overheen om dat te bereiken, is het besef.

"Voor deelnemers is het belangrijk om hier naartoe te gaan om dingen te horen, gehoord te worden en waardoor ze andere perspectieven krijgen. Dat klinkt allemaal heel klein. Maar ik vind het wel mooi en belangrijk als iemand, die van nature gesloten is, dat in een veilige situatie toch durft uit te spreken dat de groep daar goed op reageert", meldt Van Donselaar.

Opbouwen
De begeleidster van Kwintes coacht op dinsdag een groep in wijkcentrum Lopes Dias. Haar collega van Versa doet dat een middag eerder in het Huis van de Riebeeck. Beiden zijn begin dit jaar begonnen aan de buurtcirkelklus in Hilversum. Hun motto is nu vooral opbouwen. Het project moet meer bekendheid krijgen en moet mensen overtuigen van de kracht van de buurtcirkels.

Want de drempel wordt als best hoog ervaren. Er is maximaal plek voor twaalf deelnemers per cirkel en op beide Hilversumse locaties is er nog genoeg plek. Via hun eigen netwerk, maar ook bijvoorbeeld via huisartsen, proberen ze het project te promoten. Hoewel de buurtcirkels vooral bedoeld zijn voor de meer kwetsbare inwoner kan iedereen er terecht volgens de begeleidsters. Vooraf vindt een gesprek plaats met de deelnemer om onder meer interesses en doelen te registreren.

Zorgen groot
Eind 2018 was er vooral vanuit de SP-hoek kritiek. Met de sluiting van de arbeidsmatige dagbesteding aan de Korte Noorderweg - beter bekend als WESPP dat stond voor werkervarings- en scholingsproject voor (ex)psychiatrische patiënten - en Versa Welzijn dat stopte in diezelfde periode stopte met Koffie om de hoek; de wijkgerichte inloop voor de GGz-groep in wijkcentrum St. Joseph, waren de zorgen groot. Veilige honken zouden verdwijnen voor deze kwetsbare inwoners. 

Volgens de SP was het niet slim om deze Hilversummers met inwoners met andere problematiek bijeen te brengen zonder de juiste begeleiding daarbij.
Van die politieke voorgeschiedenis weten Martins en Van Donselaar niet af. Wel stellen beiden dat de gemêleerde groep - de meesten hebben een begeleider - juist heel goed werkt. Dat zijn de ervaringen hier en elders.

Daarnaast menen zij dat het wekelijkse samenzijn 'ook een stukje dagbesteding' is voor velen. Ze zijn onder de mensen, vinden gezelligheid, een luisterend oor en krijgen daardoor andere inzichten. "Het doel is dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen en een stukje contact opbouwen. Mensen naar de buurtcirkels krijgen is belangrijk en nog wel een opgave."

Uit de krant