De Johannes Geradtsweg woensdagmiddag.
De Johannes Geradtsweg woensdagmiddag. Foto: Bastiaan Miché

'Voor de Johannes Geradtsweg wordt geen mallemoer gedaan'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Bewoners van de Johannes Geradtsweg lijken steeds meer in verzet te komen tegen het plan van de gemeente voor een extra lange strook rechtsaf richting Media Park. De hoeveelheid autoverkeer, volgens hen toch al veel te hoog, neemt alleen maar verder toe, is de gedachte.

Tijdens een informatiebijeenkomst, een dag nadat de gemeente bekend maakte dat de kleine spoorbomen over enkele jaren dichtgaan voor gemotoriseerd verkeer, voor bewoners van de 'Buitenring-Noord' toonden veel bewoners hun ongenoegen. "Decennialang heeft de gemeente helemaal niets voor de bewoners gedaan, behalve het steeds verder 'volpompen met verkeer'", aldus bewoner Jan Kees Visser die avond. "En het oorspronkelijk prachtige karakter van deze weg door een woonwijk in een soort van ’snelweg’ - doch ‘snel’ is het geenszins - te veranderen."

Jarenlang
De kritiek vanuit de bewoners over de drukke ringweg is niet nieuw. Al jarenlang zien zij duizenden voertuigen - ook 's nachts - voorbijrijden en klagen zij - vaak niet onterecht - over de hoeveelheid fijnstof die zij op hun bordje krijgen. Nu de gemeente de kleine spoorbomen wil afsluiten, vrezen de bewoners nog meer auto-ellende. Wethouder Arno Scheepers (kleine spoorbomen) verwacht ook meer drukte op de ringweg en daarom wordt de strook op de Johannes Geradtsweg richting het Media Park verlengd.

Fijn voor het autoverkeer dat naar dat Media Park rijdt, maar de bewoners hebben daar natuurlijk niks aan. "Ik spreek dus de hoop uit dat u als wethouder verkeer daar een absolute prioriteit van gaat maken", aldus Visser in een brief aan wethouder Annette Wolthers van verkeer. "U bent namelijk ook medeverantwoordelijk voor de gezondheid, het leefklimaat, het welzijn, de veiligheid en het woongenot van alle inwoners, dus ook voor de bewoners van de Johannes Geradtsweg."

Ringweg als oplossing
De oplossing voor de verkeersproblematiek in Hilversum is volgens de bewoner even simpel als discutabel: een ringweg aan de rand van de hei. Visser kan zich niet voorstellen dat geld een probleem is. Natuurlijk kost zo'n weg - even los van de bezwaren die er ongetwijfeld zouden komen - miljoenen euro's, maar tal van overheidsinstellingen als in Hilversum gevestigde partijen (Media Park, Talpa, Nike) kunnen 'in deze tijden van economisch voorspoed' best bijdragen, is de gedachte.

Maar het moet afgelopen zijn dat de Johannes Geradtsweg iedere keer weer al het extra verkeer moet opvangen. "We zijn het zat om als makke schapen naar de slachtbank te gaan", aldus Visser, die gezien alle appjes en sms-jes aan hem veel bijval krijgt vanuit de buurt. "Voor de Johannes Geradtsweg wordt geen mallemoer gedaan." Wanneer de politiek binnenkort het plan kleine spoorbomen bespreekt, zal Visser daarbij aanwezig zijn.

Uit de krant