Burgemeester Broertjes.
Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Burgemeester sluit opnieuw 'drugswoning'

Algemeen

HILVERSUM - Een woning aan de Roosendaalstraat is vandaag op last van burgemeester Pieter Broertjes voor drie maanden gesloten. De aanleiding voor dit besluit is de vondst van een professionele hennepkwekerij in november. Tijdens politieonderzoek kwam deze aan het licht. 

De kwekerij bestond uit drie kweekruimtes. Deze waren voorzien van assimilatielampen, luchtfilters, ventilatoren en een irrigatiesysteem. Meteen bleek dat er vanuit de woning illegaal elektriciteit werd getapt. Vanuit de gemeente is hoorbaar dat dit zeer ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. De politie vond sporen van eerdere oogsten.

Verhuurd
Meer dan genoeg redenen om de woning op bestuursrechterlijk niveau te sluiten, zo heeft de burgervader nu besloten. “De woning wordt gesloten ondanks het feit dat de woning werd verhuurd. De eigenaar blijft als verhuurder verantwoordelijk voor het gebruik van de woning. Van de eigenaar van het pand wordt verwacht dat er een zekere mate van onderzoek wordt gedaan naar wat er zich in de woning afspeelt”, aldus de burgemeester.

Vaker
Het is niet voor het eerst dat de burgemeester een pand voor een tijdje dichtgooit. De laatste keer was medio december van het vorige jaar. Het betrof toen een pand aan de Zeverijnstraat waar Chrystal meth was gevonden. En in janauri van dit jaar kreeg een eigenaar van een woning aan de Vaartweg nog een officiële waarschuwing van Broertjes vanwege een drugsvondst in oktober 2019. 

Opiumwet
Opiumwet Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de gemeente was het aantreffen van de hennepkwekerij voldoende grond om het pand voor een periode van drie maanden te sluiten. Met de sluiting wordt de naamsbekendheid van het pand als drugspand doorbroken. 

Handel in drugs
De gemeente stelt dat er in dit geval mogelijk sprake is van ondermijning; wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. "Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van onze inwoners. Samen pakken we ondermijning aan Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal", luidt de nadere uitleg.

Uit de krant