Afbeelding
Foto: gemeente Hilversum

Kinderraad maakt herdenkingskunstwerk

Algemeen

HILVERSUM - In het kader van 75 jaar bevrijding laat de kindergemeenteraad een kunstwerk maken dat vrede en vrijheid uitbeeldt. Het werk moet op maandag 4 mei klaar zijn, want dan wordt het onthuld in het Rosarium.

Iedere school kiezen de jeugdige politici een eigen plan dat ze uitwerken. In 2019 ging het om een verkeersplan. Nu wil de kindergemeenteraad stilstaan bij de bevrijding en de boodschap van vrede en veiligheid doorgeven. 

Steentje
Het idee is om ‘een steentje bij te dragen’. In dit geval letterlijk, want de kinderen willen een kunstwerk maken dat is opgebouwd uit kleine stenen, die zij zelf gaan beschilderen. De vorm is een maple leaf; een esdoornblad.

Ontmoeting met ouderen
Om hiervoor inspiratie op te halen, gaan de jonge raadsleden in gesprek met ouderen die de Tweede Wereldoorlog als kind hebben meegemaakt. Dat gebeurt woensdag 11 maart. Door deze ontmoeting hopen de kinderen het kunstwerk qua waarde te kunnen vergroten. Het doel is om te zorgen voor een overdracht van verhalen aan de jonge generatie. 

Verhaal
“We willen dat het verhaal van de oorlog wordt doorverteld”, meldt kinderburgemeester Lise van der Ploeg. Er zijn steeds minder ouderen die als kind de oorlog hebben meegemaakt. Wie vertelt straks nog het verhaal?”

On tour
Op de Nationale Herdenkingsdag staat de onthulling om 13.30 uur gepland in het Rosarium. Hierna gaat het kunstwerk ‘on tour’ door Hilversum om bij zoveel mogelijk mensen het besef aan te wakkeren dat vrede en vrijheid niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken.

Uit de krant