Komt Talpa nu wel of niet naar de Bergweg? Die vraag blijft nog open.
Komt Talpa nu wel of niet naar de Bergweg? Die vraag blijft nog open. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Messen' weer op tafel in kwestie huisvesting Talpa Network

Buurt / wijk Boomberg

HILVERSUM - In plaats van met elkaar om de tafel te zitten, staan de partijen ineens weer lijnrecht tegenover elkaar. De bemiddeling tussen een delegatie van de bewoners uit de Boomberg, Talpa Network en Van Wilsum Vastgoedbeheer is van de baan.

De directe aanleiding is het indienen van een nieuwe aanvraag omgevingsvergunning van de eigenaar van het pand. Op het terrein moet een aantal bomen verdwijnen en wil Talpa een parkeergarage realiseren voor de medewerkers die er komen te werken. Omwonenden zien dit als het doorbreken van de 'wapenstilstand'. Tijdens de commissievergadering in februari liet Edwin van Wilsum al weten de omgevingsvergunning aan te gaan vragen.

Voor de bewoners is het een harde eis dat de aanvraag omgevingsvergunning van tafel is op het moment dat de partijen aan het onderhandelen zijn met elkaar. Zij hadden zelf het verzoek tot handhaving ingetrokken bij de gemeente om het bemiddelingstraject in te gaan. Omwonenden hadden bij de gemeente aangekaart dat er al audiovisuele activiteiten plaatsvinden in de Bergweg 30-70. 

Radio 538 heeft daar bijvoorbeeld de studio's zitten en volgens het huidige bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied mag dat niet. Volgens Artikel 14 zitten er kantoordoeleinden op de Schuttersweg 8-10 en Bergweg 30-70. Daar horen tv- en radiostudio's niet onder, zoals een buurtdelegatie in januari in deze krant al aankaartte.

(Tekst gaat verder onder de foto)


En nu liggen 'de messen' weer op tafel, zoals de wijkvertegenwoordiger het zegt. Van Wilsum, pandeigenaar, heeft vrijdag de oude aanvraag ingetrokken én een nieuwe, gewijzigde aanvraag omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente. Dat erkent Edwin van Wilsum. Daar voegt hij aan toe dat hij daar ook nooit een geheim van heeft gemaakt. 

Tijdens de commissievergadering in februari, waar hij insprak, heeft de ondernemer aangekondigd met een plan te komen. "Juist om open kaart te spelen", is zijn uitleg. In het aangepaste voorstel is bijvoorbeeld het kappen van de monumentale boom er uitgehaald. Daarnaast ziet hij de gewenste realisatie van een parkeergarage op eigen terrein ziet hij als een 'cadeautje naar de buurt', want daarmee moet het blik juist van de straat af.

Illegale activiteiten
De bewoners zien deze aangekondigde stap toch anders en hebben besloten af te zien van de onderhandelingen, die nog moesten beginnen. "We kunnen nu niets anders doen dan mediation uitsluiten en de nieuwe aanvraag bestuderen", aldus de zegsman. Daarnaast hebben ze opnieuw het verzoek ingediend bij de gemeente om te gaan handhaven, want er 'gebeuren illegale activiteiten' volgens het al eerder genoemde bestemmingsplan. Van Wilsum bestrijdt deze lezing en zegt dat hij juist alles volgens het boekje doet van het bestemmingsplan. Hij zegt dat zijn deur voor de buurt altijd openstaat en baalt ervan dat de bemiddeling door de omwonenden is afgezegd en er weer een verhaal in de krant staat.

In het raadhuis bevestigen ze dat de mediation (vooralsnog) van de baan is. Daar balen ze van. "We betreuren dat, omdat we er alles aan gedaan hebben om de partijen om de tafel te krijgen, dus het is teleurstellend dat het niet gelukt is", is de reactie. Tevens bevestigt een woordvoerder dat de Boomberg-bewoners een verzoek tot handhaving hadden ingediend en dat deze nu weer op tafel ligt. Het college gaat zich hier nu over buigen en neemt een besluit.

Alternatief
Dat Talpa kantoorfuncties plaatst in het pand op de Bergweg is prima, aldus de zegsman van de omwonenden. Dat is ook exact wat het huidige bestemmingsplan voorschrijft. Alle audiovisuele activiteiten kunnen niet plaatsvinden in het oude NCRV-pand, maar Hilversum kan Talpa een goed alternatief bieden. In een brief aan wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening schrijven de bewoners dat de Naarderweg 16 (zie foto onder) een uitstekend onderkomen is voor het mediabedrijf, dat uit Amsterdam wil vertrekken. Het al jaren leegstaande pand valt binnen het bestemmingsplan Media Park, geeft de buurtwoordvoerder aan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eerder bevestigde de eigenaar van het markante gebouw dat er een mediabestemming op zit. Gezien de omvang, de parkeerplekken die er zijn en de nabijheid van een treinstation en een bushalte schikt deze locatie veel beter als nieuwe thuishaven van Talpa Network dan midden in - OV-afgelegen - woonwijk. In een interview in februari met de pandeigenaar van de Naarderweg 16 liet deze al weten het bedrijf graag welkom te heten.

Uit de krant