Malik Berrabah (links) en Wouter K bij de Studer Tape Recorder.
Malik Berrabah (links) en Wouter K bij de Studer Tape Recorder. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Wisseloord Studio's: prachtige verhalen en opgeruimde kelder na voorjaarsschoonmaak

Cultureel

HILVERSUM - De mouwen werden opgestroopt, de kelder leeggehaald en drie dagen lang verkocht Wisseloord Studio's overbodige spullen. Geen idee wie erop af zou komen, laat staan hoeveel. Maar Malik Berrabah, creatief producer van de studio's, zou het wel zien. Zijn steun en toeverlaat Sonja Boerhout stond hem bij en was 'hoofd caissière' voor drie dagen. Ze had er een volledige baan aan...

Als de deuren vrijdag van de beroemde Wisseloord Studio's opengaan, popelt een groep belangstellenden om naar binnen te gaan. Sommigen uit nieuwsgierigheid, anderen hopen op pareltjes. Berrabah is er nog verbaasd over. Natuurlijk had de vriendelijke Fransman wel gedacht dat er publiek op af zou komen, maar op zoveel had hij niet durven hopen. 

Studio 1, waar destijds onder andere Mick Jagger, Tina Turner en Def Leppard opnamen, staat drie dagen lang vol met oude taperecorders, langspeelplaten, versterkers en transformators. Maar ook twee vogelkooien. Een barbecue. En een tafel vol bakjes met spijkers, schroefjes, stekkertjes, dopjes en knopjes.

Zo op het oog onbelangrijke rommeltjes, voor de kenner een walhalla. "Ja, want kijk, dit soort stekkertjes zijn hartstikke handig," weet Anna, wijzend op een groen exemplaar. Het lange blonde meisje van negentien valt op in de ruimte waar vooral mannen scharrelen. Ze is speciaal voor de sale uit Veenendaal gekomen zonder dat ze echt iets nodig heeft. "Ik ben gek op alles wat met muziek heeft te maken en de Wisseloord Studio's vind ik magisch."

Dolly Dots
Ook Wouter K neust vrijdag tussen de spullen, hoewel hij, als Wisseloord-bewoner, in de voorverkoop al mocht kijken. Uit een doos pakt hij een lp. "Dit zijn platen met geluiden voor hoorspelen." Op de lp staan de effecten omschreven; schreeuwende vrouw, vrouw lopend op hakken. "Te gek toch, dat gebruikten ze vroeger gewoon." Veel heeft de eigenaar van castingbureau Hebbes overigens niet gekocht. "Een lege BASF tape, meer niet."

Maar wel heeft hij het verhaal bij de Studer taperecorder waarop de banden van de Dolly Dots werden gemaakt. "De banden van de eerste zes platen van de meidengroep zijn kwijtgeraakt, dus ze kunnen niet opnieuw worden gebruikt. Zo zonde. Maar ja, dat ging toen zo", haalt K zijn schouders op. In zijn hand heeft hij een lp van de Dots. Een remix van Armin van Buuren zit er niet in, althans niet met die zes eerste platen, zucht K.

Op maandag maakt Boerhout de balans op. "We hebben goed verkocht, onze kelder is weer keurig opgeruimd, maar naast de verkoop van de spullen waren de verhalen die we hoorden misschien nog wel waardevoller." Want de verkoopdagen werden ook bezocht door mensen die vroeger dynamische banen hadden in de Wisseloord Studio's. "De verhalen waren prachtig, we hingen aan hun lippen. Ze benadrukken maar weer eens hoe bijzonder deze studio's zijn. Hoe gaaf het is om hier te mogen werken."

Uit de krant