Veel aandacht voor de presentatie van de wijkbrandweerman.
Veel aandacht voor de presentatie van de wijkbrandweerman. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Genoeg plekken om aan te kloppen voor alleenstaande ouderen'

Mensen

HILVERSUM - Langer zelfstandig kunnen wonen, is een prettig vooruitzicht. Tegelijkertijd vraagt dat wel wat, want is het huis er wel op ingericht als de bewoner minder goed ter been is? En bij welke instanties kun je dan allemaal terecht? Vragen die leven in de wijken van Hilversum. Daar wordt op ingespeeld door informatiebijeenkomsten te geven. Want in Hilversum zijn 'er genoeg plekken om aan te kloppen'.

Langer zelfstandig wonen begint nu. Dat is de insteek van de vijf kleinere bijeenkomsten in wijkcentrum St. Joseph aan de Minckelersstraat. In het nieuwere deel van Oost, waaronder de Astronomische buurt, Liebergen en Anna's Hoeve wonen 11.000 Hilversummers. Hiervan zijn er 1.700 ouder dan 65 jaar. De helft van deze groep is alleenstaand.

Juist voor deze groep houden Versa Welzijn, MEE, HilverZorg, de woningcorporaties, de gemeente, Inovum, Sherpa en de brandweer bijeenkomsten met praktische tips en informatieverstrekking om langer in eigen huis fijn en veilig te houden. Of zoals wijkwethouder Floris Voorink het omschreef in zijn openingswoord: "Met elkaar werken om op een veilige manier ouder te worden in de eigen wijk."

De twee tafels achter liggen bezaaid met flyers, folders, de wijkkrant en magazines. Vooral de brandweer verstrekt veel informatie. Het herkenbare brandweerrood domineert. Terwijl wijkbrandweerman Martin Vijzelaar zijn presentatie doet, pakt een bewoonster van de Minckelersstraat de folder van de woningcheck van de brandweer. Ze is daar speciaal voor gekomen. Ondertussen luisteren de aanwezigen aandachtig naar Vijzelaar. Hij geeft adviezen over vluchtplannen, rook- en koolmonoxidemelders en raadt zijn toehoorders de gratis woningcheck aan. Zijn tips worden grondig ter harte genomen.

Juist aan dit soort informatie en tips is behoefte in de wijk. Dat meldt buurtcoördinator Martijn van Ligten. Hij ziet en spreekt veel mensen in de buurt en komt ook bij diverse bewoners over de vloer. Juist omdat dit een vergrijsd deel van Hilversum is, hebben de organisaties opnieuw besloten deze bijeenkomsten te verzorgen. Vorig jaar was dat voor het eerst in Hilversum. Volgens Van Ligten zijn daar veel inwoners op af gekomen. In het geval van Oost is nu gekozen om de sessies wat kleiner te maken, zodat er beter één-op-één advies gegeven kan worden.

Naast Vijzelaar komen ook de gastvrouw van St. Joseph, de verbindingsofficier van het Sociaal Plein, de maatschappelijk werker, wooncoaches van de woningcorporaties en de buurtcoördinator zelf aan bod. Van Ligten geeft praktische informatie om het leven van de 65-plusser in de eigen woning wat te vergemakkelijken. 

Hij wijst de aanwezigen op een klein houten huisje dat naast hem staat en waar allemaal gagdets of apparatuur in zitten. Hij geeft daarbij kort tekst en uitleg. Zo laat hij een digitale deurbel zien; de camera voor registreert wie er op de stoep staat. Dat is op het beeldscherm in het huis te zien. Ander voorbeeld is een afstandsbediening waarmee je de lampen aan kan zetten. Zodoende hoeven mensen niet meer in rare houdingen te zitten om bij het knopje te komen. Allemaal zaken om het leven voor mensen die wat ouder worden, strammer en minder mobiel worden te vereenvoudigen.

Meteen komt er een vraag uit de zaal of Van Ligten ook de prijzen heeft van deze apparaten. Daarop moet hij het antwoord schuldig blijven. "We krijgen steeds minder, maar we moeten wél investeren", is de vervolgopmerking. "Wie kan mij helpen bij de klusjes?", wil een ander weten. Aanschaffen is namelijk één maar het bevestigen of het monteren is twee. "Dan kijk ik vaak naar Tukkie Tuk", antwoordt de buurtcoördinator. "Meestal weet zij nog wel iemand uit de wijk. Daar komen we vaak wel uit."

Uit de krant