Bianca Verweij.
Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum wil 'structureel' laaggeletterdheid bestrijden

Politiek

HILVERSUM - Kom met een plan van aanpak, inclusief budgetvoorstel, om in overleg met scholen op meer structurele basis (meer)te investeren in het voorkomen en tegengaan van laaggeleerdheid bij kinderen.

Deze oproep (motie) van de SP woensdagavond aan onderwijswethouder Annette Wolthers (D66) kreeg steun van alle partijen. Want hoewel Hilversum en de andere Gooise gemeenten al veel doen aan het bestrijden van laaggeletterdheid, zijn de cijfers nog altijd verontrustend. Nog steeds verlaat een schrikbarend aantal kinderen en jongeren het onderwijs zonder het vereiste taalniveau te beheersen. 

"Samen genomen loopt tenminste een op de tien kinderen daarmee risico om als laaggeletterde volwassene de maatschappij en de arbeidsmarkt te betreden", aldus SP-raadslid Bianca Verweij. In regio Gooi en Vechtstreek is van de circa 245.000 inwoners zo’n 12.000 mensen onvoldoende (digi)taalvaardig. Dat wil zeggen dat zij niet, of slecht in staat zijn om in het Nederlands geschreven (digitale) informatie te gebruiken in het dagelijks leven. 

Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterdheid op een groot aantal gebieden doorwerkt. Mensen uit deze doelgroep lopen een groter risico op werkeloosheid en sociaal isolement. Ook zijn ze vatbaarder voor depressies, belanden ze vaker in de criminaliteit en doen ze een groter beroep op medische zorg. Ook hun kinderen lopen deze risico’s. 

Hoewel ook de SP op de hoogte is van de acties tegen laaggeletterdheid zijn deze - aldus de socialisten - vaak op incidentele basis. En omdat er meer geld beschikbaar is en waarschijnlijk ook komt, maar er ook signalen zijn van een meer laaggeletterde kinderen in het onderwijs, zijn extra investeringen daarom een must. 

In de door de complete gemeenteraad gesteunde motie roept de SP Wolthers op om voor de behandeling van de Kadernota 2021 (voor de zomer) met een plan van aanpak te komen. Dat laatste is misschien wat kort dag, aldus de wethouder, die de motie wel 'met volle liefde omarmt'.

Overigens is het best bijzonder dat een motie van de SP (zo breed) wordt gesteund. Meestal belanden de voorstellen die de oppositiepartij doet direct in de prullenbak. D66-raadslid Marijke Groesz zei daarom woensdagavond: "Best fijn om samen met de SP een motie in te dienen." 

Uit de krant