Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

College Hilversum komt met voorstel voor 'spraakmakend kunstwerk' op Marktplein

Cultureel

HILVERSUM - Er komt mogelijk een nieuw kunstwerk op het Marktplein van Hilversum. In 2024 - als de gemeente 600 jaar oud is - moet het 'sprankelende' en 'monumentale' kunstwerk er staan. En dat mag best wat kosten.

Het college van burgemeester en wethouders (B en W) komt nu met een voorstel aan de raadscommissie economie en bestuur van komende woensdag, nadat vorig jaar juli de motie '600 bloeiende boekweitkorrels’ was aangenomen. De conclusie was toen dat het momentum voor een specifiek Dudokmonument gepasseerd was. Daarvoor al waren plannen voor zo'n monument in het Dudokjaar 2016 - vanwege de te hoge kosten - op niets uitgelopen. Het geld dat er voor was, werd ieder jaar zonder wijzigingen doorgesluisd. 

Maar het 600-jarig bestaan van de gemeente zou een mooie kans zijn om opnieuw een poging te wagen, stelden meerdere partijen in de gemeenteraad. Komende woensdag bespreekt de politiek daarom een procesvoorstel waarmee B en W nu komen. "Het proces moet leiden tot een kunstwerk dat nationaal onderscheidend, kwalitatief hoogstaand en duurzaam is en dat gebruikmaakt van de bestaande infrastructuur op het Marktplein." 

In het voorstel presenteren B e W drie verschillende scenario's: een spraakmakend kunstwerk centraal op het plein voor 200.000 euro, een spraakmakend kunstwerk centraal op het plein voor 400.000 euro (waarvan anderhalve ton uit fondsenwerving) óf een spectaculair kunstwerk van internationale allure, als centrepiece op het plein, voor een nader te definiëren budget, gefinancierd door gemeente, fondsen en bedrijfsleven. Welke van de drie het ook wordt, er komt ook nog eens 45.000 tot 6.000 euro bovenop voor het proces en de communicatie én een nader te bepalen jaarlast voor onderhoud en verzekering. 

Het advies van B e W (en bureau QKunst, dat heeft geholpen met dit procesvoorstel) is het tweede scenario (vier ton). "Dit scenario is zowel ambitieus als haalbaar", menen B en W. "Het voldoet aan de wens om een werk te realiseren dat nationaal onderscheidend, kwalitatief hoogstaand en duurzaam is. Ook voldoet het aan de wens om een sculptuur te realiseren als visueel ankerpunt, centraal op het plein."

Omdat het kunstwerk - gezien ook de locatie - van een 'onomstotelijke kwaliteit' moet zijn en kwaliteit nu eenmaal geld kost, benadrukt het college dat zij niet overtuigd is van de noodzaak om een kunstwerk te realiseren voor het 600-jarig bestaan van Hilversum. "Bovendien is het college niet overtuigd van de door de gemeenteraad uitgesproken voorkeur voor het Marktplein als locatie voor het kunstwerk. Tegelijkertijd is het de gemeenteraad die deze afwegingen moet maken." 

Mocht de politiek toch enthousiast zijn, worden Hilversummers op verschillende manieren (onder meer via een gebruikers- en klankbordgroep) betrokken bij de totstandkoming van het ontwerp. 

Uit de krant