Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

NL Doet: College poetst struikelstenen in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Het voltallige college van burgemeester en wethouders in Hilversum gaat vrijdag 13 maart aan de bak. In het kader van NL Doet worden er struikelstenen gepoetst. 

Van januari tot en met mei viert ook Hilversum 75 jaar bevrijding. Er zijn 930 namen van gedeporteerde Hilversumse Joden bekend. In Hilversum liggen op dit moment 379 struikelstenen. De stenen zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog oorlog Joden werden verdreven en vermoord. 

"De meesten hebben geen graf, maar op deze manier hebben ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan", aldus de gemeente. "Door de stenen kunnen in lengte van dagen vragen worden beantwoord en blijft de geschiedenis levend." 

Door heel Hilversum worden de komende jaren nog meer goud glimmende keitjes geplaatst voor het huis waar de mensen gewoond hebben. Het college gaat vrijdag poetsen en roept daarbij inwoners op om 13 of 14 maart te helpen.

Vrijdag tussen 9.30 en 15.30 uur kunnen mensen een briefing en poetssetje ophalen bij de ingang van het raadhuis. Een dag later kan dat vanaf 10.00 uur hiervoor bij de VVV/ Hilversum Marketing op het Stationsplein. Aanmelden als vrijwilliger kan hier.

Uit de krant