Afbeelding
Foto: Pixabay

Extern sociaal fonds in Hilversum 'onwenselijk'

Politiek

HILVERSUM - Er komt geen extern sociaal fonds, bedoeld voor mensen die in een acute financiële noodsituatie zijn geraakt, in Hilversum. Uit onderzoek zou blijken dat zo'n fonds met gemeenschapsgeld 'onwenselijk' is.

Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders (B en W) op basis van een onderzoek dat was gestart nadat de complete gemeenteraad een motie van de SP vorig jaar steunde. In die motie stond het verzoek aan B en W of zo'n fonds op korte termijn haalbaar is. Dit fonds kon namelijk snel hulp bieden, was het argument. 

Maar nu blijkt dat een dergelijk fonds veel gedoe betekent en, aldus B en W, 'bovendien vrij ingrijpend te realiseren zou zijn'. "Uit het onderzoek blijkt dat het overdragen van de bevoegdheid om gemeenschapsgeld te besteden aan armoedebestrijding risico’s met zich meebrengt. De kwaliteit van de samenstelling van het toekomstig bestuur van het op te richten externe sociale fonds is daarbij van doorslaggevend belang. De beslissingsbevoegdheid van de politiek komt te vervallen. Andere gemeentes met sociale fondsen worstelen hiermee."

Onduidelijkheid
Daarnaast, schrijven B en W, kan een extern fonds, als aanvulling op het gemeentelijk minimabeleid, onduidelijkheid creëren als het gaat om rollen en verantwoordelijkheden tussen het Sociaal Plein en het fonds waardoor hulpbehoevende inwoners tussen wal en schip kunnen vallen. Verder is het oprichten van dit fonds prijzig, met name omdat een vergunning op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) vereist is.

Pilots
Tot slot zijn externe sociale fondsen eigenlijk niet nodig in Hilversum, stellen B en W. De drie functies die deze fondsen kunnen hebben, zijn al in de mediastad aanwezig, is de gedachte. "Het nieuwe minimabeleid voorziet in ruime mogelijkheden voor maatwerk en spoedaanvragen. Het nieuwe schuldenbeleid biedt mogelijkheden voor saneringskredieten (via de Kredietbank Nederland). De ambtelijke organisatie voert regelmatig pilots uit en volgt relevante ontwikkelingen op het gebied van armoedebestrijding."

Uit de krant