Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

PvdA: liever geen 'dure' nachttrein in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Een nachttrein tussen Amsterdam en Utrecht, die stopt op alle drie de Hilversumse stations, is weliswaar handig voor bijvoorbeeld een leuk stapavondje in de hoofdstad; de gemeentelijke kosten van 160.000 euro per jaar kunnen aan belangrijkere zaken worden besteed. Dat stelt de Hilversumse fractie van de PvdA. 

Onlangs maakte het college van burgemeester en wethouders bekend serieus werk te zullen maken van deze nachttrein vanaf 2021 tijdens de weekenden. Het gaat dan om een extra nachttrein op het traject Amsterdam Centraal – Hilversum Media Park – Hilversum – Hilversum Sportpark – Utrecht CS. 

Drie stations
De bedoeling is dat deze nachttrein alleen in het weekend rijdt, en één keer heen en één terug gaat. De inkoop van deze nachtelijke verbinding kost de gemeente twee ton. Dat hoge bedrag gaat voor een groot deel naar het in bedrijf houden van de drie stations (beveiliging). 

Gooise Meren
Wethouder Annette Wolthers hoopte daarbij dat ook Gooise Meren zich bij dit traject zou aansluiten om zo de kosten te delen. Gooise Meren echter heeft al van ProRail vernomen dat meedoen (met de stations Naarden-Bussum en Bussum-Zuid) pas kan vanaf 2022. Bovendien kost dat die gemeente 110.000 euro. 

Ochtendtrein
Het college van burgemeester en wethouders stelde echter dat de gemeente vanuit Amsterdam 's avonds laat nog best aardig te bereiken is (vanuit Utrecht is dat wel lastiger). Maar die best aardige bereikbaarheid is ook de Hilversumse PvdA opgevallen. Zo gaat de laatste trein vanuit de hoofdstad naar de mediastad om 1.41 uur. De eerste ochtendtrein vertrekt dan weer om 04.19 uur: via Utrecht naar Hilversum. En vanuit Utrecht vertrekt de laatste trein om 0.47 uur, de eerste ochtendtrein om 05.12 uur.

Concert
Die extra nachttrein zou dan ergens in de tussenliggende uren in Hilversum moeten stoppen. PvdA-commissielid Kees Bakker kan zich de wens om die extra trein te laten stoppen goed voorstellen bijvoorbeeld als het laat geworden is bij vrienden of familie of dat ene concert net is uitgelopen. Echter, 200.000 euro is veel geld. En is het dat waard?

Jeugdzorg
De PvdA vindt van niet en stelt dat andere zaken voorrang hebben. "Bijvoorbeeld zorgen voor meer jongerenwerk, goede jeugdzorg, de broodnodige ondersteuning bij hulp in de huishouding, armoedebestrijding", schrijft Bakker op de website van de partij.

Leuke dingen
"Geld besteden aan 'leuke dingen' voor een naar verwachting klein aantal inwoners heeft dan niet echt onze prioriteit. Nachttreinen meefinancieren? Wij zijn niet overtuigd van de noodzaak hiervoor!"

Uit de krant