Afbeelding
Foto: Pixabay

College Hilversum: nachttrein niet alleen voor uitgaanspubliek

Bedrijven

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum is - ondanks de kritiek van de lokale PvdA - geenszins van plan om een streep te zetten door de plannen voor een extra nachttrein op de drie stations. Het inmiddels toegestuurde contract van de NS wordt nu bestudeerd en - indien akkoord - voor 25 maart ondertekend. 

Onlangs kondigde Hilversum aan serieus werk te zullen maken van een nachtverbinding met Utrecht en Amsterdam. Nu zijn er concrete plannen om de drie stations vanaf 2021 te laten fungeren als tussenstops op het traject Amsterdam - Utrecht (en andersom). Dat kost de gemeente dan wel twee ton per jaar.

De PvdA vindt dat bedrag echter veel te hoog en stelt dat dit bedrag ook kan worden besteed aan onder meer jongerenwerk, goede jeugdzorg en armoedebestrijding in plaats van 'leuke dingen' als een nachttrein voor het uitgaanspubliek. Bovendien is de mediastad in de late uurtjes met de trein nog best redelijk bereikbaar, menen de sociaaldemocraten.

Het college denkt daar anders over. Er gaan weliswaar nacht/vroege ochtendtreinen van Amsterdam naar Hilversum, maar die gaan via Utrecht. Zo'n ritje duurt langer dan een uur. Pas vanaf 7.00 uur is er weer een directe snelle verbinding. "Het college vindt het belangrijk om een extra nachttrein aan te bieden en deze een 'normale' reistijd te laten hebben waardoor hij ook aantrekkelijk is om te gebruiken. Het college vindt dat deze investering waard." 

Het gaat niet alleen om uitgaanspubliek, vervolgt het college. "In Amsterdam Centraal sluit de nachttrein vanuit Hilversum bijvoorbeeld aan op de trein naar Schiphol Airport. Voor zakenreizigers en vakantiegangers is deze verbinding richting onze nationale luchthaven daarmee ook een alternatief voor de auto."

Vraag die overblijft is waarom de trein op alle drie de stations (Media Park, Hilversum en Sportpark) moet stoppen. Het open houden van die drie stations - en de beveiliging die daarbij hoort - is een belangrijke reden van die hoge kosten. Maar stoppen op drie stations in Hilversum zorgt ervoor dat reizigers in Hilversum dicht bij hun bestemming kunnen in- en uitstappen, is het antwoord. "Daarmee verkleinen wij de afstanden voor het voor- en natransport, waardoor de nachttrein aantrekkelijker wordt om gebruik van te maken."

Uit de krant