Michael van Praag gooide samen met de leerlingen de ballen tegen het scherm aan. Foto: © Bastiaan Miché
Michael van Praag gooide samen met de leerlingen de ballen tegen het scherm aan. Foto: © Bastiaan Miché Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Michael van Praag ziet Hilversumse school als voorbeeld van bewegen op school

Sport

Bijna de helft van de kinderen beweegt te weinig. Kinderen zitten urenlang per dag, spelen weinig buiten en fietsen steeds minder naar school. Een gemiste kans, stelt ook voorzitter Michael van Praag van de Nederlandse Sportraad.

Hij was deze week in Hilversum, in de Wilgetoren om precies te zijn, en zag hoe deze basisschool sporten en bewegen integreert in het lesaanbod. Naast de gymlessen dus. Tafelsommen doen en tegelijk joggen of springen tijdens het spelling oefenen. 

Maar het mooiste voorbeeld van dat bewegen binnen de school is de zogenaamde 'interactive playground' met beamer en 3D-camera, in de speelruimte voor kleuters. Op deze playground lossen oudere leerlingen rekensommen op door ballen op een interactief scherm te gooien. "Deze school is een benchmark voor het beweegaanbod voor kinderen", aldus Van Praag, die zelf ook nog een balletje gooit. "Maar dit soort scholen zijn een uitzondering in dit land."

Belangrijk

Samen met de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving benadrukte de Nederlandse Sportraad eerder al bij minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) het belang van meer bewegen op school. "Het is belangrijk dat kinderen beter kunnen leren. En als ze vroeg bewegen, vinden ze dat leuk en blijven ze dat doen. En dat is van belang. Je ziet ze anders motorisch achteruit gaan."

Uiteindelijk kwamen de drie genoemde instanties tot drie adviezen voor de minister. Zo moeten leerlingen minimaal twee keer per dag een half uur matig intensief bewegen en sporten. Daarnaast bevelen de raden aan om tussen scholen of binnen gemeenten vakleerkrachten te 'delen' en - onder supervisie van vakleerkrachten - vaker experts een rol te geven in het sport- en beweegaanbod op school. Tot slot is er de tip om beweegteams op te richten en daarvoor samen te werken met sport- en beweegaanbieders. 

Maar van alle adviezen aan de minister is een groot deel in de prullenbak beland. Voor Van Praag reden om nog harder aan de bel te trekken. Daarom bezoekt hij meerdere scholen in het land - de Wilgetoren is één van de eersten - om zo aan de minister te laten zien dat bewegen in combinatie met leren echt kan. "En met wie ik ook praat: niemand vindt dat kinderen niet meer moeten bewegen."

Passie

Dat Van Praag de Wilgetoren bezoekt is niet helemaal toevallig. Hij en directeur Koen van Praag van de school aan de Kamerlingh Onnesweg zijn familie van elkaar. En wat beiden hebben is de passie voor bewegen. En behalve deze interactive playground is er een afwisselend schoolplein waar de leerlingen - blijkt dinsdag - ook dolgraag op spelen als het regent. Bovendien hebben de groepen 3 tot en met 8 gymles van een vakleerkracht gym.

Maar die passie voor bewegen binnen de Wilgetoren is, aldus de voorzitter van de Nederlandse sportraad, vooral te danken aan de schooldirecteur en zijn team. Bij heel veel scholen is er niets van terug te zien, terwijl het structureel in het lesprogramma hoort. Een verklaring kan zijn dat de leerkrachten het al zo druk hebben. Michael van Praag vindt dat geen argument: "Er komt geen extra druk op de leerkrachten. Het is niet 'erbij', maar 'in plaats van'. En deze school is een fantastisch voorbeeld om de minister ervan te overtuigen dat het kan."

Uit de krant