Het crematorium aan de Kolhornseweg.
Het crematorium aan de Kolhornseweg. Foto: Bastiaan Miché

Nog maar maximaal honderd personen bij uitvaart

Algemeen Corona

De coronamaatregelen raken iedereen en ook de uitvaartbranche. Uitvaartstichting Hilversum (USH) moet het roer eveneens omgooien en dat houdt in dat er vanaf zaterdag 14 maart geen grote - met meer dan honderd personen - gehouden kunnen worden.

In verband met het snel verspreidende coronavirus heeft de Hilversumse uitvaartstichting maatregelen genomen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. In overleg met de Landelijke Vereniging Crematoria, Landelijke Organisatie Begraafplaatsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een pakket maatregelen getroffen.

Vanaf morgen is het niet meer mogelijk met meer dan honderd personen bij een uitvaart aanwezig te zijn. Wel kunnen nabestaanden, die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, de plechtigheid volgen via een livestream. Die mogelijkheid biedt USH nu.

Daarnaast is het mogelijk voor families om de uitvaart in etappes te doen. "Zo kan bijvoorbeeld de condoleance in twee delen verlopen bijvoorbeeld van 11.00 uur tot 11.45 uur en van 12.00 uur tot 12.45 uur", meldt de stichting.

Verder draagt het personeel draagt het personeel van USH bij de diensten handschoenen en gebruiken zij meer Dettol in verband met reiniging. Ook de cateraar werkt met handschoenen en de etenswaren/hapjes worden apart geserveerd met een tang. Tot slot blijft het geen handen schudden, omhelzingen of ander fysiek contact in stand. 

Sinds juli 2016 is de stichting de beheerder van alle gemeentelijke voorzieningen voor cremeren, begraven en gedenken in Hilversum. Het gaat om het crematorium aan de Kolhornseweg en de drie begraafplaatsen: Zuiderhof, Noorderbegraafplaats en de Bosdrift. 

Uit de krant