Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Broertjes sluit opnieuw 'drugswoning'

Politie

Burgemeester Pieter Broertjes heeft besloten een woning aan de Kerklaan te sluiten. In januari is hier een volledig functionerende professionele hennepkwekerij gevonden tijdens politieonderzoek. Dat is de reden om de deuren van de 'drugswoning' voorlopig dicht te houden.

De wietkwekerij is aangetroffen op de begane grond en de eerste verdieping. Vanuit het huis is iliegaal elektriciteit getapt. Tijdens het politieonderzoek was de woning bewoond door drie personen. Zij werkten als knippers of beheerders. Daarnaast waren er duidelijke sporen van eerdere oogsten.

Al met al reden genoeg om weer een 'drugspand' te sluiten. Dat deed de burgemeester op 26 februari voor het laatst. Toen betrof het een huis aan de Roosendaalstraat. Daar was in november 2019 een professionele hennepplantage gevonden.

Criminele activiteiten

“Hennepkwekerijen van een dergelijke omvang leveren een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid in de buurt", stelt Broertjes in een reactie. "Met sluiting van het pand wordt dit hersteld. De woning wordt gesloten ondanks het feit dat de eigenaar van het pand zegt niet betrokken te zijn geweest bij de druggerelateerde criminele activiteiten. De eigenaar blijft als verhuurder verantwoordelijk voor het gebruik van de woning. Van de eigenaar van het pand wordt verwacht dat er een zekere mate van onderzoek wordt gedaan naar wat er zich in de woning afspeelt."

Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de gemeente was het aantreffen van de hennepkwekerij voldoende grond om het pand voor een periode van drie maanden te sluiten. Met de sluiting wordt de naamsbekendheid van het pand als drugspand doorbroken.

Mogelijk is hier sprake van 'ondermijning'. Daar is sprake van wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan.

Uit de krant