Met de nieuwe maatregelen wil het kabinet contacten beperken. Bijvoorbeeld niet met zijn allen massaal in de natuur gaan wandelen.
Met de nieuwe maatregelen wil het kabinet contacten beperken. Bijvoorbeeld niet met zijn allen massaal in de natuur gaan wandelen. Foto: Miché/Remco Jakma

Alle samenkomsten tot 1 juni verboden

Algemeen Corona

REGIO - Het kabinet heeft vanavond de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Onder andere alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. De ondergrens van 100 personen is daarbij losgelaten.

Burgemeesters krijgen ook meer bevoegdheden om in een noodverordening dit soort verboden te handhaven. Zij mogen ook op bepaalde plekken in de gemeente samenscholingsverboden instellen.

Boetes
Wat dit in gaat houden voor gemeenten in de regio, zal binnenkort bekend worden. Er komen ook forse boetes voor overtredingen van dit soort verboden.

Winkels kunnen nog wel open blijven, maar daar zijn strikte afspraken mee gemaakt. Te denken valt aan een strikt deurbeleid. Ook hier kunnen boetes worden opgelegd als winkels zich hier niet aan houden.

Persoonlijke verzorging
Bedrijven in de persoonlijke verzorging moeten sluiten, hieronder vallen bijvoorbeeld kapsalons en schoonheidsspecialisten.

Fysiotherapie moet zoveel mogelijk via beeldbellen plaatsvinden als dit mogelijk is. Paramedische behandelingen worden ook afgeraden, mits door een arts voorgeschreven.

Quarantaine
Ook in de quarantaineregels gaat wat veranderen. Als een persoon in een gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk bijvoorbeeld voor vitale beroepen.

Alle maatregelen zijn er op gericht om contacten tussen mensen te beperken. De nadruk wordt ook gelegd op de 1,5 meter afstand die voorgeschreven is. Daarnaast wordt er opgeroepen om alleen naar buiten te gaan als het nodig is of om even een frisse neus te halen, maar dan wel het liefst alleen.

Kijk hier voor de nieuwe maatregelen.

Uit de krant