Haitske van de Linde.
Haitske van de Linde. Foto: Bastiaan Miché
Column

Let op de helpers

Coronavirus

Een beroemde uitspraak over hoop in bange dagen is afkomstig van de Amerikaanse kindertelevisie-presentator Mr. Rodgers. In zijn TV-show, gericht op kleuters, vertelde hij iets wat zijn moeder hem als kind ophet hart had gedrukt: ‘als er nare dingen gebeuren, let dan op de helpers. Er zijn altijd mensen die helpen.’

Deze uitspraak speelt de afgelopen dagen door mijn hoofd, sinds het coronavirus de hele wereld in zijn greep houdt. De gevolgen zijn overal voelbaar. Schoolkinderen blijven thuis. Restaurants en kroegen zijn dicht, en ook veel winkels en bedrijven hebben hun deuren gesloten. Veel mensen werken noodgedwongen thuis en blijven zoveel mogelijk binnen. Allemaal bedoeld om door het vergroten van de onderlinge sociale afstand de druk op de gezondheidszorg niet nog hoger op te laten lopen.

Ontwrichtend, dat is hoe ik deze situatie in één woord zou omschrijven. Ook voor ons als raadsleden is het onwerkelijk: alle vergaderingen zijn tot nader order afgelast en de burgemeester is samen met het crisisteam hard aan het werk om alles in goede banen te leiden. De onderwerpen waar wij ons tot vorige week nog druk over maakten, zoals de invoering van de Omgevingswet, de energietransitie of buurtschap Crailo, lijken uit een andere wereld afkomstig.

Alles bij elkaar een situatie waar een mens best eens moedeloos van kan worden. Maar, dan helpt het advies van de moeder van Mr. Rodgers: let op de helpers! Want in deze rare en onwennige tijden zijn er gelukkig ontzettend veel helpers. In Nederland en ook in ons eigen Hilversum ontstaan er vele initiatieven, die niet alleen hartverwarmend zijn, maar ook typerend voor onze Hollandse ondernemersgeest en veerkracht.

Mensen vinden allerlei manieren om elkaar bij te staan. Ze zorgen voor kinderopvang, doen boodschappen voor elkaar en wisselen boeken, puzzels en speelgoed uit. Er worden voedselpakketjes gemaakt voor gezinnen die krap bij kas zitten, en virtuele koppen koffie gedronken en zelfs virtuele vrijdagmiddagborrels gehouden.

Zelf heb ik met mijn zoontje briefjes rondgebracht bij ongeveer negentig huizen in onze buurt, met het aanbod om te helpen als dat nodig mocht zijn. Tot nu toe leverde dat al drie telefoontjes op van oudere buurtbewoners die weliswaar nog geen directe hulp nodig hadden, maar het idee dát er hulp beschikbaar was zeer waardeerden. Ook zijn er tientallen nieuwe leden bijgekomen voor onze buurtwhatsappgroep. Het is fijn om er op deze manier te kunnen zijn voor elkaar.

Hilversumse ondernemers buigen ook mee met de coronastorm. Winkels hangen plexiglas op om caissières af te schermen, plakken de aangeraden afstand af voor mensen in de wachtrij en laten een maximaal aantal mensen toe per zaak. Restaurants ontwikkelen nieuwe bezorgdiensten en ondernemersvereniging Centrum Hilversum stampt binnen enkele dagen een nieuw platform uit de grond om deze voor het grote publiek zichtbaar te maken. Geweldige initiatieven om onze lokale middenstand te kunnen steunen nu we de Hilversumse horeca tijdelijk niet kunnen bezoeken. 

Als raadsleden kunnen we op dit moment niet veel doen. Wel heeft mijn VVD-collega, Frits Vogel, vorige week aan het college gevraagd of de inning van de lokale belastingen kan worden opgeschort voor ondernemers/zzp’ers en andere gezinnen die geraakt worden door deze crisis. Ook houden we vinger aan de pols of mensen met vragen voldoende terecht kunnen en of er ondersteuning is, bijvoorbeeld in de vorm van preventief schuldenadvies, voor gezinnen met nijpende inkomstenderving.

Gelukkig helpt het kabinet ook door binnen zeer korte tijd met een daadkrachtig, pragmatisch en ruimhartig pakket aan noodmaatregelen te komen, waardoor hopelijk iedereen geholpen kan worden om het hoofd boven water te houden. Dat geeft als het goed is enige rust in deze voor veel gezinnen stressvolle tijden. We zitten voorlopig nog even samen in deze situatie en makkelijk is het zeker niet. 

Daarom: let op de helpers, dat geeft hoop. En help ook zelf mee waar dat kan. Om te beginnen door de adviezen op te volgen, door anderhalve meter afstand te houden en door een beetje op elkaar te letten. Daarmee let je niet alleen op de helpers, maar help je ook de helpers. Samen komen we hier doorheen.

Haitske van de Linde, VVD Hilversum

Uit de krant