Zoektocht naar vervanger van Jan Kastje is officieel begonnen.
Zoektocht naar vervanger van Jan Kastje is officieel begonnen. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe GroenLinks-wethouder moet doortastend en zichtbaar zijn

Politiek

Wie wil zijn tanden zetten in een politieke portefeuille met onder meer de energietransitie, duurzaamheid, groen en wonen? GroenLinks heeft de wethoudersvacature op de eigen website gezet. De opvolger van de vorige week dinsdag opgestapte Jan Kastje moet in ieder geval een doortastende bestuurder zijn die grote stappen wil zetten in de net genoemde beleidsterreinen.

De coalitiepartij - de enige van de vier die deze periode begon met één wethouder - is op zoek naar iemand die al de nodig ervaring heeft binnen het (gemeentelijke) bestuur. Van belang is ook dat deze persoon zich snel kan inwerken in de portefeuilles en in de Hilversumse politieke verhoudingen. 

Sinds woensdag heeft GroenLinks geen wethouder meer. Jan Kastje stapte op omdat hij als wethouder een gebrek aan vertrouwen voelde binnen de coalitie. Dinsdag overhandigde hij zijn ontslagbrief. Voor zijn directe collega's en ook menig fractie kwam dit besluit als een donderslag bij heldere hemel. 

Draagvlak creëren

Inmiddels is duidelijk aan welke voorwaarden de 'ideale GroenLinks-kandidaat' moet voldoen. Naast enthousiasme en doortastendheid moet deze uiteraard snel en fulltime beschikbaar zijn, weet deze persoon draagvlak te creëren binnen de gemeenteraad om op korte termijn tastbare resultaten te boeken (met name op het terrein van energietransitie en wonen), moet deze kandidaat mensen motiveren en verbinden om samen aan de slag te gaan bij de verduurzaming van de maatschappij. 

Tevens verwacht GroenLinks dat de opvolger van Kastje een scherp debater is. Iemand die goed kan luisteren en overtuigen, maar ook kan relativeren en gevoel voor humor heeft. Ook is belangrijk dat deze persoon de energie vindt om zichtbaar te zijn en meedoet aan activiteiten buiten het raadhuis. Als laatste is het van belang dat de nieuwe wethouder binnen het college van burgemeester en wethouders zich collegiaal opstelt, maar wel heel helder het GroenLinks-geluid kan laten klinken in B&W. Zo draagt de nieuwe bestuurder op een positieve manier bij aan uitvoering van het coalitieprogramma 2018-2022 Aan de Slag

Nu het profiel is opgesteld kunnen geïnteresseerden zich tot en met donderdag 2 april melden - motivatie en CV opsturen. De werving- en selectiecommissie met daarin fractievoorzitter Marleen Remmers, raadsleden Frank Kool en Lex van Waarden en adviseur An Luttikhof start dinsdag 7 april al met gesprekken. Vanwege het coronavirus kunnen deze sollicitatiegesprekken via Skype gaan in plaats van elkaar face-to-face ontmoeten. 

Uit de krant