Afbeelding
Foto: Enter Media

SP: 'Nu het moment voor lokaal mediafonds'

Politiek

HILVERSUM - Nu de nood hoog is, is het tijd voor een lokaal mediafonds. SP Hilversum doet een beroep op burgemeester Pieter Broertjes en de vier Hilversumse wethouders om zich maximaal in te spannen voor het behoud van lokale en regionale media. 

Wat de socialisten betreft, moet het Hilversumse college optrekken met de collega's uit de andere regiogemeenten om een lokaal mediafonds op te zetten of het treffen van noodmaatregelen en bij het Rijk meer maatregelen bepleiten. "Als mediabedrijven steun vragen moeten zijn natuurlijk wel zorgen dat, naast de medewerkers met een contract, ook de vele freelancers aan het werk blijven", schrijft de SP. 

Daarmee doet Hilversum wat de gemeente al een tijd wil menen de socialisten. Het idee van een lokaal mediafonds bestaat al even in de mediastad. Twee jaar terug sprak ook de provincie Noord-Holland al eens over een dergelijk fonds, omdat lokale en regionale kranten het moeilijk hebben. "Onze eigen burgemeester riep in oktober 2018 tijdens een rondetafelgesprek over het opzetten van een regionaal stimuleringsfonds: 'Niks doen is geen optie'. En toenmalig Commissaris van de Koning, Johan Remkes, was welwillend om iets te betekenen. Inmiddels is het 2020 en hebben we te maken met de coronacrisis, waardoor de boel nog verder in elkaar is gezakt", is verder te lezen.

Aankloppen

In Hilversum is er een mediafonds. Het gaat om Ziggo-gelden. Dit potje is bestemd voor media die op innovatieve wijze aan de slag willen gaan en daarvoor bij de gemeente kunnen aankloppen. Vooralsnog is die pot van 375.000 euro onberoerd gelaten. Sinds het nieuws van vorige week en de zorgen erover wordt er met regelmaat naar dit fonds gewezen.

Vorige week werd duidelijk dat de weekbladen in Nederland in zwaar weer zitten vanwege de hard teruglopende advertentie-inkomsten in deze coronatijden. De NOS besteedde daar aandacht aan en Enter Media-directeur Adri de Bruijn, onder meer uitgever van Gooi en Eembode, sprak op de landelijke radio dat de problemen momenteel groot zijn. 

Oren

Ook Thomas Bruning, voorzitter van journalistenvakbond NVJ, heeft zijn zorgen uitgesproken en deed tijdens NOS Radio 1 Journaal een oproep aan de overheid: kom met een noodpakket voor media. "Iedereen ziet hoe belangrijk die media nu zijn en dat betekent dus dat ook gemeenten en provincies en dus de nationale overheid zich echt achter de oren moeten krabben. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de lokale journalistiek overeind blijft?", bepleitte hij. 

Na de berichtgeving op de website van de NOS 'Lokale en regionale kranten zoeken steun om coronacrisis te overleven' en de verhalen van Bruning en De Bruijn zijn er vragen gesteld door de Tweede Kamer-fracties van het CDA, ChristenUnie, D66 en VVD. De SP stelde eveneens vragen hierover aan minister Arie Slob van Media. 

"Onafhankelijke en kritische pers is een absolute meerwaarde voor de democratie", stelt de SP. "De lokale en regionale media zijn de waakhond die de politiek kritisch volgt, maar ook die het kleine nieuws brengt, lief en leed. Zij publiceren wat er in het dorp te doen is, maar ook bevatten huis-aan-huisbladen de gemeentepagina. Daarmee zijn ze voor essentieel belang voor de gemeente." Daar voegt de SP aan toe dat weekbladen en hun online content gratis zijn, al heeft deze krant sinds een aantal weken een abonneemodel met Extra om zo een andere inkomstenbron op te zetten. "Natuurlijk wordt er wel eens gemopperd over niet-bezorgde kranten, maar heel veel mensen worden toch bereikt", klinkt het tot slot. 

Uit de krant