Inspreken kan de komende commissies ook digitaal.
Inspreken kan de komende commissies ook digitaal.

Online-inspreken tijdens digitale commissievergaderingen

Politiek

HILVERSUM - Het politieke circus begint woensdag weer. Voorlopig is de raadzaal nog niet de piste, maar spelen de vergaderingen zich online af. Bij commissievergaderingen kunnen inwoners komen inspreken. Dat is nu ook zo, alleen gebeurt dat iets anders dan gebruikelijk.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus en de getroffen maatregelen komen de politici fysiek niet samen om te debatteren. Woensdag 8 april, woensdag 15 april en donderdag 16 april zitten zij allen veilig achter de computer thuis. Alleen de voorzitter van de gezamenlijke commissies is in het raadhuis te vinden. Dat is ook de plek waar Hilversummers kunnen inspreken. Zij nemen dan plaats achter een computer tijdens het vergaderpunt waarvoor zij komen. Dat gebeurt onder begeleiding van de griffie. 

Kleine spoorbomen

In de raadzaal staan drie computers en via deze computer kan de inspreker meedoen aan de vergadering. De regel is maximaal drie insprekers tegelijkertijd in de politieke arena. Als er meer insprekers zijn - dat zou 16 april zomaar eens kunnen als de uit te werken oplossing voor herinrichting kleine spoorbomen aan bod komt - dan wisselen de sprekers elkaar af. De anderen kunnen de bijeenkomst dan elders in het raadhuis volgen via de livestream. De bodedienst zorgt ervoor dat alle regels over het afstand houden van elkaar worden nageleefd. 

Tevens is het mogelijk om schriftelijk in te spreken. Inwoners die hun standpunt willen delen met de raadscommissies kunnen hun bijdrage per mail sturen naar de griffie en deze zorgt er dan voor dat het schrijven bij de commissieleden komt. Belangrijk hierbij is dat het duidelijk moet zijn om welke vergadering het gaat en op welk onderwerp de bijdrage betrekking heeft. Voor beide manieren van inspreken geldt vooraf contact opnemen via griffie@hilversum.nl.. 

Waar vergaderen de raadscommissies over? Kijk hier om te zien hoe de vergaderkalender ervoor de komende tijd uitziet. 

Uit de krant