Afbeelding

Hilversumhelpt.nl een ouderwetse startpagina in coronatijd

Coronavirus

HILVERSUM - Initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Hilversummers zijn op diverse manieren bezig een ander te helpen tijdens deze coronacrisis. Omdat een goed overzicht van het totale aanbod achterbleef, is hilversumhelpt.nl vorige week donderdag gelanceerd. "Een ouderwetse startpagina, zeg maar."

Lokale ondernemers die hun onlinediensten promoten, kerkgemeenschappen die hun diensten nu streamen, het uitzetten van een jacht voor kinderen op knuffelberen, maar ook het oprichten van verschillende hulpgroepen op social media, tot ondersteuning voor de voedselbank en initiatieven voor mensen die eenzaam zijn. Het bulkt van de activiteiten in Hilversum en iedereen die daar zijn eigen manier voor heeft om dat de wereld in te sturen. Alleen gebeurde dat allemaal nogal gefragmenteerd. Dat is de reden dat CDA Hilversum de overzichtspagina heeft opgericht. 

"Je ziet hoe een samenleving sterk wordt", is de verwijzing van raadslid Gerben van Voorden naar alle initiatieven die na zondag 15 maart zijn ontstaan. "We zijn dit platform begonnen, omdat het er nog niet was. We hebben even gewacht of een ander het zou doen, maar dat gebeurde niet", aldus Van Voorden, die deze website samen met commissieleden Jacobine van Dijk en Tjalke de Jong heeft opgezet. Het raadslid benadrukt dat de pagina geen politieke site is. "Op deze manier willen we ons steentje bijdragen", verklaart hij.

Zingeving

Op de overzichtelijke site, een idee dat is overgenomen uit Zeist, zijn zeven categorieën te vinden waar zoveel mogelijk initiatieven of activiteiten zijn gebundeld. Zo heeft het CDA meerdere hulpgroepen onder elkaar gezet, cultuur winkels en horeca die online actief zijn op een rij gezet, maar ook is er plek voor zingeving, mensen die contact zoeken en uiteraard de mogelijkheid zelf mee te doen of een initiatief aan te melden op de site. "Hier vandaan kunnen de bezoekers digitaal overal naartoe", aldus Van Voorden. 

Dat er nu zoveel hulp en sociale cohesie op gang komt, verbaast de christendemocraat niet. "Het wordt alleen meer zichtbaar", is zijn lezing. "Stichting Present Hilversum deed al veel. In kerken is dat ook het geval, zoals dat bij verenigingen ook allemaal gebeurt. Het andere vraagstuk is straks of we nog zo gehaast gaan leven."

Wat hij wel merkt, is dat hulp bieden makkelijker is dan om hulp vragen. Daarin voorziet hij nog wel een taak voor de lokale overheid. Van Voorden sluit niet uit dat de gemeente nog een campagne start om mensen die echt hulp nodig hebben daar ook om durven te vragen. 

Uit de krant