Afbeelding
Foto: Enter Media

Hilversum ondersteunt lokale media met fonds

Algemeen

HILVERSUM - Lokale media kunnen rekenen op steun van de gemeente Hilversum. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft vandaag besloten een ondersteuningsregeling in het leven te roepen voor lokale media die vanwege een sterke daling van de advertentie-inkomsten in financieel zwaar weer terecht zijn gekomen. 

Het gaat om een subsidieregeling die is ingezet voor drie jaar. In dit potje zit 376.000 euro. Een deel van het bedrag komt uit de reserve Regionaal Mediacentrum (176.000 euro). Volgende week woensdag - 15 april - vragen B&W de commissie Economie en Bestuur een advies hierover uit te brengen. In juni moet de gemeenteraad zich buigen over de aanvulling van 200.000 euro. 

"De subsidieregeling steunt Hilversumse lokale media waarbij de liquiditeit en het primaire verdienmodel (aantoonbaar) onder grote druk is komen te staan. Hierbij gaat het om bestaande professionele aanbieders van lokaal nieuws en lokale informatie", meldt de gemeente in een persbericht. 

Weten wat speelt

“Met een ondersteuningsregeling voor de lokale media loopt Hilversum voorop in Nederland. Zo houden we de lokale nieuwsvoorziening in stand tijdens en na deze crisis", stelt burgemeester Pieter Broertjes. Wethouder Arno Scheepers, na het vertrek van Wimar Jaeger ook tijdelijk verantwoordelijk voor Economie en Media, vult hem aan:  “Lokale media zijn van cruciaal belang om de informatievoorziening in een gemeente gaande te houden. De media hebben ook een belangrijke rol in het verbinden van mensen, zeker in crisistijd. Inwoners van Hilversum volgen massaal het lokale nieuws en zijn actief op sociale media om te weten wat er speelt binnen hun gemeenschap. Juist in deze moeilijke tijd moeten weer voor zorgen dat lokale onafhankelijke nieuwsvoorziening in Hilversum blijft voortbestaan.”

Op donderdag 26 maart zei Enter Media-directeur Adri de Bruijn bij het NOS Radio 1 Journaal dat de problemen groot zijn bij de wekelijkse nieuwsbladen, zoals Gooi en Eembode. Zo zei hij dat er een advertentie-terugname was van 30 tot 65 procent en dat daardoor de kans ontstaat dat er in april rekeningen niet betaald zouden kunnen worden. Toen al meldde De Bruijn dat hij met alle burgemeesters uit het verspreidingsgebied van Enter Media, waaronder Hilversum, in contact was om steun te verkrijgen. 

In de tussentijd riep de politiek ook op om de lokale media te steunen. Achter de schermen is daar veel voor gelobbyd. De fractie van de SP deed een oproep aan de burgemeester om nu een lokaal mediafonds te beginnen. 

Ander doel

Overigens heeft de regeling van B&W nog een ander doel. Dat is het stimuleren van nieuwe initiatieven. De voorwaarde die hieraan vastzit is dat het moet gaan om projecten die de Hilversumse gemeenschap helpen de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Als voorbeelden geeft de gemeente zelf de inzet van media, specifiek om bewoners, bedrijven en organisaties te verbinden, waardoor de saamhorigheid vergroot wordt en ideeën en informatie gedeeld worden. 

Met deze subsidieregeling geeft het college invulling aan een motie uit 2018. In dit politieke voorstel kregen B&W de opdracht een onafhankelijk Hilversums mediafonds op te zetten. Dit voorstel is nu aangepast op de actuele situatie. 

Uit de krant