Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

D66 over proces MRA-sleutelgebied: 'Raad is hoogste orgaan gemeente'

Politiek

HILVERSUM - Dat er eind 2019 enorme haast was om het Hilversumse sleutelgebied te kunnen pitchen bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een feit. Maar tot nu toe heeft de Hilversumse politiek nog geen enkel officieel moment gehad om zich over de nogal ambitieuze plannen van het college van burgemeester en wethouders (B&W) te kunnen buigen. D66 wijst B&W er fijntjes op dat de gemeenteraad het hoogste orgaan is van de gemeente.

Namens de Democraten heeft Edwin Göbbels artikel 41-vragen gesteld aan het college over het Hilversumse sleutelgebied en de manier waarop alles tot nog toe gelopen is. Het is duidelijk dat D66 vindt dat de raad niet genoeg betrokken is geweest bij dit proces en ook niet voldoende op de hoogte is gebracht. Dat in tegenstelling tot andere gemeenten die een sleutelgebied zijn. Daarom wil het raadslid weten of het college wel bij de MRA heeft aangekaart dat de raad gaat over de strategische kaders als het gaat over het Hilversumse grondgebied.

Lopen B&W voor de troepen uit?, is de vraag van D66. De coalitiepartij krijgt de indruk dat 10.000 nieuwe woningen plus 10.000 nieuwe banen een hard feit is, terwijl de raad daar nog geen officieel woord over heeft mogen zeggen. Maar in diverse uitlatingen van de gemeente keren deze getallen steeds terug, waaronder een burgerpanelenquête en in een vacaturetekst. 

Informatieplicht

D66 heeft dan ook het gevoel lang niet alle informatie te hebben, ook al zijn er enkele informele bijeenkomsten geweest. Die achterstand moet worden ingelopen. Vandaar de vraag of de gemeente alle gecommuniceerde informatie op de website kan zetten. Dan gaat het om directe en indirecte gegevens van Hilversum, de regio Gooi en Vechtstreek en de MRA. Daarbij wijst Göbbels op de informatieplicht die het college heeft naar de raad. Een opmerking die al meer partijen in de afgelopen periode, waaronder CDA, PvdA en SP, hebben gemaakt. Weliswaar over andere onderwerpen. 

Een andere vraag is of de planning voor het MRA-sleutelgebied niet moet worden herzien. Göbbels stelt dat door de uitbraak van het coronavirus nieuwe dilemma's zijn ontstaan voor de strategische planontwikkeling. Hij noemt als voorbeeld de inzet gericht op verdergaande binnenstedelijke verdichting, zoals in Hilversum dat al een hoge adressendichtheid kent. Denkt het college, de regio Gooi en Vechtstreek, de MRA na over deze aspecten van de strategische planontwikkeling? En wat zijn de uitkomsten van deze analyses of wanneer kunnen we die verwachten?

Anders kijken naar het voorstel en de planning lijkt wat D66 betreft een must. Zeker nu er ook sprake is van uitstel van invoering van de Omgevingsvisie. Gezien de huidige coronacrisis ligt het participatietraject op z'n gat en de vraag is wanneer dat proces wel op gang kan komen. Het is namelijk nog volstrekt onduidelijk wanneer het 'normale' leven weer op gang komt. Wel ligt er een strakke deadline voor de zomer. Grijpt het college de mogelijkheid aan om meer tijd te reserveren voor het participatieproces rond het sleutelgebied én de Omgevingsvisie?, is de vraag van de Democraat. 

Uit de krant