Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Video

Grote brand in oude sigarenfabriek Hilversum

Buurt & Wijk

HILVERSUM - Bij de oude sigarenfabriek aan de Ampèrestraat in Hilversum is zaterdagmiddag een grote brand uitgebroken. Buurtbewoners krijgen het advies om vanwege de rookontwikkeling ramen en deuren dicht te houden. De dikke, zwarte wolken waren zelfs in Amersfoort te zien.

Het betreft een uit 1883 daterend gemeentelijk monument. De brand op de derde verdieping van het pand, waar eerder op de dag nog verbouwingswerkzaamheden plaatsvonden, ontstond rond 18.00 uur. Onduidelijk is nog of de brand het gevolg is van die werkzaamheden. 

Een gedeelte van het gebouw is ingestort. De brandweer is massaal aanwezig, vooral omdat het lastig is het vuur te bereiken. Een aantal buurtbewoners moest hun woning (uit voorzorg) vanwege die rookontwikkeling verlaten. Het is niet zo dat het vuur is overgeslagen naar andere woningen.

Recent presenteerde de gemeente Hilversum een bouwplan waarbij de sigarenfabriek circa vijftig zorgwoningen zorgwoningen krijgt, aangevuld met duizend vierkante meter kantoorruimte voor een lokale zorgverlener. 

Bij de herontwikkeling zou de monumentale status van het pand behouden blijven. Daarnaast krijgt deze locatie een kleine horecavoorziening die zal fungeren als ontmoetingsplek voor de buurt.



© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché


Uit de krant