Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Broertjes sluit wietpand Koninginneweg

Politie

HILVERSUM - Een bedrijfspand aan de Koninginneweg blijft voorlopig dicht. Dat heeft burgemeester Pieter Broertjes besloten nadat er vorige maand een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij was aangetroffen.

In het pand trof de politie destijds 2300 planten aan. Ook zijn er twee personen in het pand aangetroffen en aangehouden. 

Gezien de omvang van de hennepkwekerij, blijkt volgens de gemeente aantoonbaar dat het pand een rol speelt in de keten van drugshandel. "Het pand levert daarmee een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Daarnaast werd de elektriciteit voor de kweekinstallatie middels een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen. Ook zijn er indicaties van eerdere oogsten." 

Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand met ingang van 10 april voor drie maanden te sluiten. 

Mogelijk is hier sprake van 'ondermijning'. Dat houdt in dat de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. 

Uit de krant