Gerard Kuipers wordt benoemd als wethouder. Vanaf de publieke tribune kijkt zijn familie toe.
Gerard Kuipers wordt benoemd als wethouder. Vanaf de publieke tribune kijkt zijn familie toe. Foto: Gemeente Hilversum

Gerard Kuipers eindelijk wethouder in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Gerard Kuipers is donderdagavond officieel benoemd tot wethouder in Hilversum. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad - 24 van de 37 leden - steunde het voorstel om de Zandvoorter te benoemen.

Van de overige dertien raadsleden stemden er elf blanco, één stem was voor fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie en één stem ging naar fractievoorzitter Annemarie den Daas van D66. Ook vond een ruime meerderheid het geen probleem dat de Zandvoorter (in ieder geval een jaar) in zijn huidige woonplaats blijft wonen.

Kuipers werd al begin maart door D66 voorgedragen om de vertrokken Wimar Jaeger op te volgen als wethouder. De benoeming kon pas donderdagavond in een nagenoeg lege raadzaal vanwege de coronamaatregelen plaatsvinden. De stemming verliep overigens allesbehalve soepel. 

Woensdagavond was er al (digitaal) een inhoudelijke discussie. Daarbij uitte met name de oppositie de nodige kritiek. Waarom was er niet gewacht totdat de gemeenteraad weer fysiek in plaats van digitaal kon vergaderen? Waarom blijft Kuipers in Zandvoort wonen? En waarom had de raad niet (digitaal) kennis met Kuipers kunnen maken? Desondanks was toen allang duidelijk dat een ruime meerderheid voor Kuipers als wethouder zou stemmen.

Omdat de stemming echter schriftelijk moet plaatsvinden, maakte bode Gert Jan van Nispen donderdag een ronde door Hilversum om al die 37 stembiljetjes op te halen. Donderdagavond maakte Hart voor Hilversum-raadslid Ria de Jong, als voorzitter van het stembureau, in een nagenoeg lege raadzaal de uitslag bekend. Alleen de familie van Kuipers mocht op de publieke tribune plaatsnemen.  

Als wethouder krijgt Kuipers dezelfde taken (Media, Cultuur en Economie onder andere) als zijn voorganger. De tijdsbesteding voor wethouder Jaeger was vastgesteld op 100 procent, voor Kuipers is dat 90 procent. Daarom wordt de tijdsbesteding voor die andere D66-wethouder, Annette Wolthers, verhoogd van 80 naar 90 procent. Daarmee blijft de totale formatie door zes wethouders - als GroenLinks een opvolger voor de eveneens vertrokken Jan Kastje heeft gevonden - 5,6 FTE.

Uit de krant