Bart Heller.
Bart Heller. Foto: GroenLinks Hilversum

GroenLinks draagt Bart Heller voor als nieuwe wethouder

Politiek

HILVERSUM - GroenLinks heeft een opvolger voor de vorige maand vertrokken wethouder Jan Kastje gevonden. Hilversummer Bart Heller (49) zal, als het aan de partij ligt, het college van burgemeester versterken. 

Heller zal op 6 mei ter benoeming worden voorgedragen aan de gemeenteraad. Hij wordt als wethouder verantwoordelijk voor natuur en groen, wonen, milieu, energie en klimaat. De Hilversummer heeft, aldus GroenLinks, 'een ruime politieke, bestuurlijke en ambtelijke ervaring op gemeentelijk en provinciaal niveau'. 

Jongste wethouder ooit
In 1998 was Heller ook al bestuurder in Hilversum, toen als jongste wethouder ooit van de Mediastad. Later was hij onder meer gedeputeerde in het provinciebestuur van Noord-Holland. In beide functies was hij verantwoordelijk voor natuur en milieu, als gedeputeerde ook voor klimaat en duurzame energie. Heller werkt nu als teammanager Dienstverlening voor de gemeente Westland.

Heller woont bijna zijn hele leven in Hilversum en kent de stad dus goed: "Als klein kind speelde ik in het bos en op de hei, we fietsten en vliegerden. Nu fiets ik er met mijn eigen kinderen. Mooie natuur om te ontdekken: als kind lijkt het vanzelfsprekend, maar als volwassene weet ik dat die mooie natuur het resultaat is van tientallen jaren politieke strijd. GroenLinks vecht in Hilversum al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw voor het behoud van het groen in én om de stad. Daar heb ik eerder al mijn steentje aan bijgedragen en dat doe ik nu graag opnieuw. Voor mijn kinderen, voor Hilversum en omdat die natuur het waard is."

Digitale bijeenkomst
Ondertussen is het gebruikelijke integriteitsonderzoek gestart. De fractie van GroenLinks wil Heller graag voorstellen aan de andere raadsleden en het college van burgemeester en wethouders. Komende dinsdagavond is er daarom een digitale bijeenkomst die ook gestreamd wordt. Zodoende kunnen ook inwoners van Hilversum zien en horen wie Heller is.

Afgelopen woensdagavond bij de discussie over de benoeming van de nieuwe D66-wethouder Gerard Kuipers klonk vooral de kritiek dat veel raadsleden nog niets eens de kans hadden gehad om (digitaal) kennis te maken met de Democraat. D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas gaf toen aan dat ze hier niet aan had gedacht. 

Door een digitale bijeenkomst komende dinsdag te houden, voorkomt GroenLinks dat deze discussie opnieuw plaatsvindt. "Ik ben blij dat ik wat van Annemarie kan leren", grapt GroenLinks-fractievoorzitter Marleen Remmers. Toch heeft zij begrip voor haar D66-collega. In deze tijden van coronacrisis en elkaar alleen digitaal aanspreken, maken een goede communicatie er niet gemakkelijker op. 

21 kandidaten
Remmers zegt verder dat de keuze voor Heller zeker geen gemakkelijk was. Er waren 21 'hele goede kandidaten'; vijftien mannen en zes vrouwen en zeven of acht Hilversummers. De niet-Hilversummers kwamen zo'n beetje uit alle hoeken van het land. Dat Heller een Hilversummers is, was zeker niet doorslaggevend bij de keuze. Maar handig is het natuurlijk wel. "Het scheelt natuurlijk wel als je iemand niet eerst hoeft uit te leggen waar bijvoorbeeld het Circusterrein is."

Maar wat vooral meespeelt bij de keuze voor de 49-jarige Hilversummer, zijn zijn kennis en ervaring. Hij is niet alleen bekend met de portefeuilles die hij krijgt, ook was hij als ambtenaar werkzaam binnen het sociaal domein. "Dat is echt een pré, hij weet dan goed waar het over gaat, zonder zijn collega-wethouders van het sociaal domein in de weg te zitten", aldus Remmers. "En het is niet alleen een bestuurlijk zwaargewicht, maar ook een fijn persoon. Met humor. En hij laat zich de kaas niet van het brood eten."

Uit de krant