Het draaiorgel bij Nieuw Kerkelanden.
Het draaiorgel bij Nieuw Kerkelanden. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Video

Draaiorgel doet rondje langs Hilverzorglocaties

Coronavirus

HILVERSUM - Tulpen uit Amsterdam klinkt en later brengt Thor van Peppel met zijn draaiorgel nog de Bevrijdingsmedley ten gehore. "De ouderen vinden dit leuk. Nostalgie."

Dat zegt de Huizer terwijl hij staat achter het Carolushuis aan de Bosdrift, één van de vijf Hilverzorglocaties die Van Peppel donderdag aandoet. Eerder op de dag was hij al bij Nieuw Kerkelanden, na het Carolus volgen nog De Egelantier, Lopes Dias en Zonnehoeve. Op die manier is er voor de bewoners, die niet hun woning uit kunnen, het nodige vermaak. 

Normaliter staat Van Peppel met Draaiorgel 'De Tony' op evenementen, zoals de Dam tot Damloop. Maar die evenementen gaan nu allemaal niet door. Maar al snel waren er elders in het land draaiorgelmannen die verzorgingshuizen bezochten. 

En dus werd de Huizer, die een eigen drukkerij heeft en het draaiorgel vooral als hobby ziet, twee weken terug benaderd voor een rondje in zijn woonplaats. Een week later volgden Blaricum, Eemnes en Laren en nu dus Hilversum. "Toen de coronamaatregelen kwamen dacht ik dat het over en uit was. Maar je ziet dat ook wij heel creatief kunnen zijn."

De naam 'De Tony' heeft Van Peppel niet zelf bedacht, maar komt van de bouwer Wim Minning. Zijn dochter heet Tony. "En de naam van een draaiorgel mag je niet veranderen", legt de Huizer uit. Om het orgel toch een nostalgische sfeer te geven is deze geplaatst op een Renault Goulette uit 1953, die Van Peppel na lang zoeken vond in Frankrijk. Omdat de wagen te kort bleek voor 'De Tony' is de Goelette doorgezaagd en anderhalve meter. Daarna is het voertuig door het RDW goedgekeurd en voorzien van een (nostalgisch) donkerblauw kenteken. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

En met de wagen staat de Huizer normaliter dus op allerlei plekken. Maar nu dus niet. En dat is wennen. "Je hebt minder contact met de mensen", aldus Van Peppel. "Er is wat minder reuring, maar de mensen zijn wel heel dankbaar. Wat we straks ook zeker van corona moeten leren - als het ooit een keer voorbij is - is dat er wat vaker aan ouderen gedacht wordt."

Met dat laatste is Charlotte Oude Reimer van Rotary Hilversum het volledig eens. De Rotary, dat meestal initiatieven voor jongeren bedenkt, is de grote organisator van dit alles. Ook zij ziet dat de draaiorgel een succes is. Hoewel de muziek voor sommigen misschien soms wat hard klinkt, staan medewerkers (met mondkapjes op) en bewoners van de verzorgingshuizen zwaaiend achter de ramen. "Deze mensen zitten allemaal vast in hun woning, hebben weinig vermaak en niemand komt op bezoek. Dat is gewoon niet leuk. We proberen hen op deze manier een beetje te helpen."


Uit de krant