Zuiderhof.
Zuiderhof. Foto: Bastiaan Miché

Drive-thru-uitvaart bij Zuiderhof: afscheid nemen van overledene vanuit de auto

Algemeen

HILVERSUM - Hoe is het mogelijk op een verantwoorde manier meer mensen bij een uitvaart te hebben in deze coronatijd? Uitvaartstichting Hilversum heeft daar een antwoord op gevonden: de drive-thru bij Zuiderhof aan de Kolhornseweg.

Vanwege de coronamaatregelen zien de plechtigheden er op de Nederlandse begraafplaatsen en crematoria heel anders uit. Er gelden strenge regels. In verband met de anderhalve meter-regel is het niet mogelijk de mensen te troosten, de hand te pakken of een arm om de schouder te doen. Tevens mogen er maximaal dertig personen aanwezig zijn  in de aula. 

Om het toch voor meer mensen mogelijk te maken op een waardige manier afscheid te nemen van een dierbare is de stichting nu met het concept van de drive-thru gekomen bij de faciliteit aan de Kolhornseweg (UHS beheert ook de Bosdrift en de Noorderbegraafplaats). Vanuit de auto kunnen de mensen die niet bij de plechtigheid in de aula mogen zijn toch afscheid nemen van de overledenen. De uitvaartstichting is hier woensdag 22 april mee begonnen.

Hoe ziet deze drive-thru er dan uit? De overledene wordt in gesloten kist op het voorterrein, naast de zuilengalerij, geplaatst, en hierbij staat de familie. De auto’s rijden vanaf het parkeerterrein richting De Einder en zo verder en stoppen even bij de kist op het voorterrein - niet uitstappen -, brengen een laatste groet en rijden dan weer door. De dertig personen die aanwezig zijn en uitgenodigd zijn voor de aula-plechtigheid parkeren de auto en komen terug naar de aula. De overige aanwezigen rijden weer huiswaarts.

Uit de krant